Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB välkomnar Andreas Carlson som ny bostadsminister

18 oktober 2022 Andreas Carlson (KD) blir ny bostadsminister. Det står klart sedan statsminister Ulf Kristersson presenterade sin nya regering idag. HSB välkomnar den nya bostadsministern och lyfter fram de bostadspolitiska frågor som bör prioriteras.

Andreas Carlson (KD) blir förutom bostadsminister även ansvarig för infrastrukturfrågor. Carlson har en bakgrund som rättspolitisk talesperson och gruppledare för Kristdemokraterna.

– Vi ser fram emot att föra en dialog med Andreas Carlson. Vi behöver en aktiv bostadspolitik, bostadsutmaningarna är just nu större än på länge. Bostadsbyggandet faller och hushållen pressas av inflation och höga elpriser. Samtidigt behöver byggbranschen accelerera klimatomställningen. Det faller ett stort men viktigt ansvar på Sveriges nya bostadsminister, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

– Andreas Carlson kan redan imorgon plocka fram det förslag till startlån för förstagångsköpare som ligger på bordet. Startlånet är det bästa bostadspolitiska förslaget på många år. Om det införs skulle det bli lättare för runt 400 000 personer att köpa ett eget hem, säger Johan Nyhus.

Statsminister Ulf Kristersson tog i sin regeringsförklaring upp att amorteringskravet ska följas upp med berörda myndigheter.

– Samtliga regeringspartier har gått till val på att förändra amorteringskravet. Jag förutsätter att regeringen nu skyndsamt går vidare med förslag i den riktningen, säger Johan Nyhus.