Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Spara till ditt nya hem med HSB Bospar

I samarbete med Danske Bank erbjuder vi HSB Bospar – ett enkelt och tryggt sätt att spara till ett framtida boende till dig själv, dina barn eller en annan närstående. Med ett bosparande kan du få förtur till HSBs cirka 25 000 hyresrätter och nybyggda bostadsrätter över hela Sverige.

Varför ska jag bospara?

 • Få förtur till HSBs hyresrätter och nya bostadsrätter
 • Spara ihop till en kontantinsats
 • Bospara till dig själv, dina barn eller barnbarn
 • Chans att köpa bostad via HSB Dela*
 • Förmånlig ränta på bolån
*Gäller bosparare 18 till 29 år som har chans att dela på lägenhetsköpet med HSB. 

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det att bospara i HSB?

Den kostnad du betalar för bosparandet är den årliga avgiften för medlemskapet i HSB. Årsavgiften är 300 kronor per familj. Om du väljer fondsparande som sparform tillkommer en sedvanlig förvaltningsavgift.

Observera att du betalar en andel i kooperationen på 500 kronor per person (även minderåriga) i samband med att du blir medlem i HSB för att börja bospara. Andelen får du tillbaka om du någon gång väljer att lämna HSB.

Vissa banker tar ut en avgift för överföringar till en annan bank. Kolla därför med din bank om vad som gäller för överföringar till ditt bosparkonto.

Kan jag spara i ett ISK-konto?

Ja, från och med hösten 2021 erbjuder vi bosparande i investeringssparkonto (HSB ISK). Läs mer om att bospara i iSK.

Hur samlar jag bosparpoäng?

 • För varje sparad 100 kr får du 1 bosparpoäng.
 • Du kan maximalt få 5 poäng per månad, motsvarande 500 kr. Som mest kan du alltså få 60 bosparpoäng per år vilket motsvarar 6000 kr i sparande.
 • Du väljer naturligtvis om du vill spara mer eller mindre.
 • Du kan spara i en eller flera av de poänggrundande sparformerna; HSB Bosparkonto, HSB Fasträntekonto, HSB Depå, HSB ISK.
 • Givetvis kan du flytta dina bosparpengar mellan sparformerna utan att du förlorar redan insamlade poäng.

Hur söker jag bostad med förtur?

Under ”Sök boende” på hsb.se kan du anmäla intresse för våra lägenheter – både hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter. Huvudregeln är att den som söker bostad och har flest bosparpoäng får välja först. Så enkelt är det.

Det här får du med HSB Bospar

Pappa och två små barn gör hemmagjort pasta

Förtur till bostäder

Samla bosparpoäng som ger dig förtur till HSBs cirka 25 000 hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.

Ungt par står framför badrumsspegel och borstar tänder och tar kort med sin kamera

Förmånlig bolåneränta

Just nu kan du som bosparar få förmånlig ränta på bolån hos Danske Bank. Läs mer om detta och andra bankerbjudanden hos Danske Bank.

Ung kvinna bär in flyttkartong genom port till HSB-byggnad

Juridisk rådgivning

Få kostnadsfri juridisk rådgivning i boendefrågor och en rad andra förmåner och erbjudanden när du blir bosparare och medlem i HSB.

HSB hjälper unga bosparare till en egen bostad

Ung man sitter vid Stockholmsutskikt

Köp halva, bo i hela!

Som ung bosparare (18 – 29 år) kan du köpa bostadsrätt enligt modellen HSB Dela. Den innebär att du köper 50 procent av bostaden och HSB resterande 50 procent.

HSB Dela
Ungdomar har picknick framför flerbostadshus

Handbok i att flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är en stor händelse i livet och det är mycket att hålla koll på. För att underlätta har vi tagit fram en handbok för dig som ska ta det stora klivet ut i vuxenvärlden.

Till handboken

Ett smart sätt att spara till och köpa bostad

När vi flyttar hemifrån, flyttar ihop, isär eller går i pension har vi behov av ett bra boende. Men bostadspriserna har gått upp och det har blivit allt svårare att möta kraven på 15 procent i kontantinsats för att få ett bolån. Därför är det viktigare än någonsin att tänka långsiktigt och skapa förutsättningar för ett bra boende genom livets olika faser.

Med HSB Bospar sparar du till kontantinsatsen samtidigt som du samlar poäng som ger dig förtur till HSBs bostäder. Du väljer fritt bland våra sparformer beroende på hur hög risk du vill ta och hur länge du vill spara. Du väljer också om du vill göra engångsinsättningar eller spara månadsvis. Genom att spara minst 500 kronor i månaden ser du till att sparandet verkligen blir av, samtidigt som du samlar maximalt med bosparpoäng.

Våra sparformer

Bosparkonto

 •   Utgångspunkten för ditt bosparande.

 •   Samla poäng som ger förtur till ett boende i HSB.

 •   Fungerar som ett vanligt sparkonto med ränta.

Läs mer om bosparkonto

Fasträntekonto

 •   Ett tryggt sparande till fast ränta.

 •   Sätt in minst 5 000 kronor som är bundna i tre år.

 •   Du har koll på hur dina pengar utvecklas.

Läs mer om fasträntekonto

Fondsparande i ISK

 •   Möjlighet till högre avkastning.

 •   Årlig schablonskatt men ingen skatt på vinsten.

 •   Månadsspara löpande och sprid riskerna.

 •   Välj bland fonder med olika riskprofiler och inriktningar.

 •   Behåll dina bosparpoäng oavsett hur fonderna går.

Läs mer om fondsparande i ISK

 

Fondsparande i Depå

 •  Möjlighet till högre avkastning.

 •   Månadsspara löpande och sprid riskerna.

 •   Välj bland fonder med olika riskprofiler och inriktningar.

 •   Behåll dina bosparpoäng oavsett hur fonderna går.

Läs mer om fondsparande i Depå

Kom igång med ditt bosparande

1

Bli HSB-medlem

För att bospara behöver du vara medlem i HSB. Medlemskapet ger dig olika förmåner och erbjudanden, bland annat kostnadsfri juridisk rådgivning och medlemstidningen Hemma i HSB.
Bli medlem här

2

Öppna ett HSB Bosparkonto

Registrera dig som kund hos Danske Bank och öppna ett HSB Bosparkonto, det är utgångspunkten för ditt bosparande.
Till Danske Bank

3

Börja spara

Gör en engångsinsättning eller lägg upp en stående överföring från din bank till ditt HSB Bosparkonto. Kontonumret ser du i Danske Banks internetbank, app eller i bekräftelsebrevet.
Till internetbanken

Ta första steget mot ditt drömboende!

HSBS bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå/HSB ISK. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Läs mer: HSBs bosparregler