X

HSB Dela vinnare av Guldhemmet i kategorin "Årets innovation"

28 september 2021 HSB Dela är modellen som hjälper unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden. Genom den innovativa lösningen ges unga personer möjligheten att betala för endast halva lägenheten -men bo i hela.

Konceptet HSB Dela inleddes som ett pilotprojektet i Göteborg där närmare 80 procent av deltagarna uppgav att de inte hade kunnat genomföra köpet utan HSB Dela. 

HSB Dela riktar sig till bosparare i åldern 18 till 29 år och innebär att HSB går in som delägare till 50 procent vid bostadsköpet. Ett samägandeavtal med HSB sänker inte bara amorteringsnivån utan halverar även kontantinsatsen. Idag finns HSB Dela i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men det finns en ambitionen om att etablera modellen på fler platser i Sverige.

Utmärkelsen Guldhemmet delas ut av Hemnet för viktiga insatser inom bostadsbranschen. HSB Dela vann "Årets innovation" med motiveringen:

”Vinnaren har tagit sig an en av vår tids stora samhällsutmaningar – svårigheten för unga människor att finansiera en egen bostad. Stigande priser, ökade amorteringskrav och tuffare kreditrestriktioner har bidragit till en särskilt tuff situation för unga vuxna.”

- Vi är stolta över hur vi med HSB Dela konkret kan bidra till att lösa ett stort samhällsproblem. Med HSB Dela kan vi erbjuda unga en helt ny möjlighet att hitta ett eget hem, som de annars inte hade haft möjlighet till sa Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund, gällande utlåtelsen.  


Stäng artikel