Ung kille i profil

Köp halva - bo i hela

Många unga har svårt att köpa en egen bostad. HSB Dela innebär att du delar lägenhetsköpet med HSB. Modellen vänder sig till dig som är bosparare i åldern 18 till 29 år. 

Varför HSB Dela?

De första stegen in på bostadsmarknaden kan vara svåra. Därför har HSB tagit fram en ny modell för att äga en bostad: HSB Dela. Vi ser det här som en möjlig lösning för att fler ska kunna köpa sin första bostad.

Så här funkar det:

  • HSB går in som delägare i unga vuxnas bostadsköp med 50 procent.
  • Köparen tecknar ett tioårigt samägandeavtal med HSB utöver den vanliga köpprocessen.
  • När som helst efter upplåtelsen kan den unga vuxna välja att sälja bostadsrätten. Då säljs också HSBs andel.
  • Tidigast fem år efter tillträdet kan den köparen ansöka om att köpa ut HSBs del.
  • Senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt hela lägenheten eller bostadsrätten ha sålts vidare till marknaden.

Vill du veta mer? Läs våra frågor och svar.

Ladda ner produktblad för HSB Dela

Börja bospara till kontantinsatsen

Ett första steg mot en ny bostad är att komma igång med sparandet till kontantinsatsen. Med HSBs bosparande kan du dessutom få förtur till hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige. Bland annat lägenheterna i HSB Dela. 

Bli bosparare

Lägenheter i HSB Dela

Slutsålt - brf Haga Strand i Karlstad

Läget är perfekt för dig som uppskattar både lugnet och närheten till stadspulsen. Härifrån når du centrala Karlstad på bekvämt promenadavstånd. I området finns det mysiga Hagatorget, den avkopplande Gubbholmen och en lekplats i Hagaparken.

Brf Skogsharen i Västerås - anmäl intresse!

I naturnära Södra Gryta planerar vi nu för vår andra etapp, HSB brf Skogsharen. Bekväma lägenheter med öppen planlösning och balkong.

Läs mer här

Inga HSB Dela lägenheter kvar - brf Normann i Uppsala

Här bor du nybyggt, bekvämt och i bra läge i Norra Luthagen - nära både service, kommunikationer och Fyrisån. Inflyttningsklart. 

Läs mer här

Slutsålt - brf Sockerpärlan i Vellinge

I Bruksparkens grönska ska vi bygga HSB brf Sockerpärlans i sex våningar med 32 lägenheter. Den exteriöra arkitekturen återspeglar de äldre byggnaderna med tegel, stål och spröjsade fönster. Interiört blir det välplanerade planlösningar och moderna materialval. 

Slutsålt - brf Kalk i Limhamn

Med utsikt över det storslagna Kalkbrottet Limhamn planerar vi för nya bostäder. Ett modernt boende med storstad, hav och Öresundsbron på några minuters avstånd. Och unika naturvärden precis utanför husknuten. 

Pilotprojektet brf Blanka i Göteborg

HSB Dela startades med ett pilotprojekt där HSBs unga bosparare bjöds in att anmäla intresse för totalt 23 mindre lägenheter med centralt läge vid vattnet på Lindholmen i Göteborg.

Intresset var stort och pilotprojektet sålde snabbt slut. HSB utvecklar satsningen för att erbjuda fler unga ett delägt boende. 

Victor skaffade ny bostad med HSB Dela

En av de som tecknat avtal om ett nytt boende i pilotprojektet brf Blanka i Göteborg, är 22-åriga studenten Victor Wellsmo. Så här säger Victor om köpet:

– Om det inte var för HSB Dela hade jag inte kunnat köpa en bostad. Och nu känns det såklart jättebra att jag kan flytta hemifrån till en helt egen lägenhet utan att behöva leva med otryggheten och stressen över att hela tiden leta efter ett nytt hem.