X

HSB Stockholm installerar fiber i sina hyresfastigheter – öppnar för snabbare internet och mycket mer

22 september 2021 Många förutspår att vi kommer att jobba mer hemifrån också efter pandemin – då är en snabb och stabil internetuppkoppling ovärderlig. Nu installerar HSB Stockholm fiber i alla sina lägenheter för att kunna erbjuda hyresgästerna just det och en rad andra digitala tjänster. Maria Chrona, verksamhetsutvecklare, och Henrik Wahren, projektchef, på HSB Stockholm berättar mer…
Henrik Wahren och Maria Chrona

Varför installeras fiber i alla HSB Stockholms hyreslägenheter?
– För att kunna erbjuda hyresgästerna snabbare, stabilare internetuppkoppling, med fiber kommer vi upp i helt andra hastigheter än tidigare. Detta har varit enormt efterfrågat och jag kan själv känna efter att ha jobbat hemifrån under pandemin att ett pålitligt, snabbt bredband är ett måste. Sen blir det allt vanligare att boende har flera enheter igång samtidigt och det ställer också högre krav. Utvecklingen kommer att fortsätta åt det här hållet och som fastighetsägare vill vi se till att våra boende har en hög digital standard hemma, säger Maria och fortsätter:

– Valfriheten, att man kan välja mellan olika leverantörer som konkurrensutsätter varandra, är också en stor fördel med ett öppet bredbandsnät. Den valfriheten gäller också telefoni och TV. Sen får alla hyresgäster ett basutbud på TV och en liten mängd internet utan extra kostnad. Det passar dem som bara vill betala räkningar eller göra andra enklare ärenden online.


Fiber öppnar också upp för tekniska lösningar som, bland annat, gör husen mer hållbara. Berätta!
– Ja precis, fiber är en förutsättning för att vi ska kunna satsa på digitala tjänster och teknik som gör oss mer energieffektiva och minskar våra utsläpp. Exempelvis installeras en givare i samband med fiberdragningen som gör att vi kan se temperatur och luftfuktighet i varje lägenhet. Informationen använder vi för att få ner energiförbrukningen i husen samtidigt som de boende får ett bättre inomhusklimat. Om en hyresgäst hör av sig till oss för att det är för kallt/varmt inne kan vi dessutom agera snabbare genom att kontrollera temperaturen digitalt, säger Henrik. 


Totalt ska cirka 3900 lägenheter i 63 hus få fiber. Var i projektet är ni nu?
– Snart halvvägs – innan sommaren 2022 räknar vi med att alla har fiber. Så fort installationen är klar inne i lägenheten är det fritt fram att välja leverantör och börja använda deras tjänster, säger Maria och Henrik fortsätter:

– Det känns bra att vi kan göra den här standardhöjningen, som kostar enskilda villaägare tiotusentals kronor, till en låg kostnad för hyresgästen (hyreshöjningen blir 65 kr/månad). När fiberinstallationen är avslutad kommer vi att fortsätta arbeta för att digitalisera våra hus och vår förvaltning. Fiber är egentligen bara början.


Så vad har fiberinstallationen bidragit till om fem år?
– Om fem år har fiber sannolikt öppnat dörren för en rad innovativa lösningar som gör våra fastigheter mer hållbara och som ökar våra hyresgästers boendestandard. Exakt vad det innebär återstår att se men jag ser många möjligheter. Det kan vara allt från digitala bokningsfunktioner i tvättstugan, till kameraövervakning i källargångar och smarta ventilationssystem som höjer inomhuskomforten, säger Henrik.

Söker du lägenhet?

Med ett bosparande kan du få förtur till HSBs cirka 25 000 hyresrätter och nybyggda bostadsrätter över hela Sverige.


Stäng artikel