X

Ansvarsfördelningen vid vatten- och vattenledningsskada

18 oktober 2021 Skador med anledning av vatten kan uppstå på olika sätt och orsaka skador i olika omfattning. Gemensamt för alla skador är att dessa måste utredas och repareras. Vem som slutligen reparerar och står för kostnaden beror på skadans uppkomst och omständigheterna i det enskilda fallet. HSB Stockholms föreningsjurist Roland Zetoun förklarar närmare.

Underhålls- och reperationsansvar

Bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavarens reparations- och underhållsansvar regleras genom bostadsrättslagen och i bostadsrättsföreningens stadgar.

Av HSBs normalstadgar framgår att bostadsrättsföreningen bland annat ansvarar för ledningar för avlopp och vatten, om bostadsrättsföreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet – så kallade stamledningar. Utöver stamledningarna svarar bostadsrättsföreningen även för marken, huset och dess bärande konstruktion.

Underhålls- och reperationsansvaret för bostadsrättshavaren innefattar istället inslag som är kopplade till lägenheten vilket bland annat avser inredning och ytskikt, armatur för vatten, klämringen runt golvbrunn och synliga ledningar som endast tjänar den egna lägenheten.

Vattenskador

Vid vattenskador är huvudregeln att respektive part svarar för den skada som uppstått utifrån partens underhålls- och reperationsansvar enligt bostadsrättsföreningens stadgar. Vid scenariot där en vattenskada uppstått på bostadsrättshavarens parkettgolv i lägenheten och misstanke uppstår om att skadan även omfattar bostadsrättsförenings ansvarsdelar som exempelvis bjälklag, så har bostadsrättsföreningen alltid ett ansvar. Bostadsrättsföreningen har då till skyldighet att utreda omfattning av skadan samt vidta åtgärder i form av utrivning och uttorkning av det skadade området (de så kallade tre U:en). Bostadsrättshavaren har därefter själv ansvar för att reparera skadan på parkettgolvet, utifrån underhållsansvaret.

För det fall någon av parterna orsakat skadan genom vårdslöshet är denne skyldig att ersätta motpartens kostnader för reparationsåtgärderna.

Vattenledningsskador

Vid vattenledningsskada ansvarar bostadsrättsföreningen för all reparation av följdskadorna. Denna specialregel för vattenledningsskador gäller dock enbart just följdskador, huvudskadan på själva ledningen hanteras i enlighet med bostadsrättsföreningens stadgar. Det innebär att om den trycksatta vattenledningen för tappvatten är synlig och enbart tjänar den egna lägenheten, svarar bostadsrättshavaren själv för att reparera själva ledningen. Övriga skador i lägenheten och huset åtgärdas av bostadsrättsföreningen.

Regelverket gäller vid skada på vattenledning, det vill säga en trycksatt ledning som leder kall- eller varmvatten, som orsakar följdskador. I händelse av att en vattenledningsskada orsakar följdskada på exempelvis bostadsrättshavarens parkettgolv så är det således bostadsrättsförening som ansvarar för att reparera parkettgolvet eftersom följdskadan beror på en brusten vattenledning.

Även för vattenledningsskador finns undantag i vem som slutligen ska stå kostnaderna för följdskador. Om bostadsrättshavaren genom vårdslöshet orsakat skadan så gäller ansvarsfördelningen enligt huvudregeln för vattenskador enligt stadgarna och bostadsrättsföreningen kan kräva ersättning för sina kostnader från bostadsrättshavaren.

Behöver ni juridisk rådgivning?

Våra föreningsjurister har en unik erfarenhet inom bostadsrättsjuridik, hyresjuridik och föreningsrättsliga frågor och är ett bra stöd om en besvärlig situation skulle uppstå.


Stäng artikel