Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ägarbonus i år igen

24 maj 2017

Ett hundratal styrelseledamöter dök upp när HSB Dalarna kallade till föreningsstämma i hotell Galaxen i Borlänge den 15 maj. Mycket positivt har hänt under 2016, ekonomin är stabil och det finns utrymme för ägarbonus också i år.

– Prognosen för 2017 ser ännu bättre ut, konstaterade HSB Dalarnas ekonomichef Lars Arktedius.

Klockan 16 slog portarna upp för den minimässa som inledde årets stämma. Bland utställarna fanns bland annat HSB Dalarnas dotterbolag BTF mark och trädgård och HSB Hyresrätt, men också många andra; både anställda och förtroendevalda fanns på plats för att mingla och svara på frågor.

– Förhandlingarna i sig brukar inte vara så dramatiska, att träffas så här handlar om så mycket mer. Man hinner prata och ställa frågor och man kan passa på att få protokoll och andra handlingar undertecknade, summerade Christer Kling från brf Främby gård i Falun, som den här kvällen var på plats i rollen som internrevisor.

Många föreningar intresserade av solenergi

I ett bekvämt hört hade Uno Aron från brf Millmar i Mora slagit sig ner tillsammans med Christer Björklund från BTF mark och trädgård för att prata energioptimering.

– Solenergi är framtiden, eftersom tekniken och lagringsmöjligheterna blir allt bättre och billigare. Många föreningar är överlag intresserade av frågor som handlar om att optimera energianvändningen i sina hus, konstaterade Christer.

Två mindre Ludvikaföreningar fanns representerade i vimlet: Rita Jaara och Duro Pavlic, ordförande, från brf Apparaten hade rest till Borlänge tillsammans med Kerstin Östberg som är ordförande i brf Handelsmannen. Föreningarna har några tunga år på utgiftssidan bakom sig – fönsterbyten, ny fasad och dräneringsarbeten – samtidigt som de är medvetna om att värdet på huset och lägenheterna samtidigt har ökat. Nu står man i begrepp att fusionera föreningarna för att bli starkare och mer effektiva.

– Vi får jättebra hjälp från HSB Dalarna i den här processen när vi ringer och ställer frågor, underströk Ludvikatrion.

Viktigt att utbilda styrelsen

På plats inne i Stora Björn var det vice ordförande Veronica Lindberg Lekare som hälsade alla välkomna, eftersom föreningens ordförande Britt-Marie Södarv hade blivit akut sjuk. Veronica presenterade ägarkraven och sammanfattade det viktigaste som hände under 2016. Bland annat att HSB Dalecarlia har bytt namn, att intresset för bosparande ökar eftersom trycket på bostadsmarknaden fortfarande är högt och att föreningens ekonomi medger ägarbonus också i år.

– Det här är vad kooperation står för och handlar om när vi lyckas allra bäst, summerade Veronica.

Hon pushade också för de många och viktiga utbildningar som styrelsemedlemmar i HSB-sfären har möjlighet att ta del av.

– Det är viktigt att vi har kunskap och att vi är trygga i våra styrelseroller, underströk hon innan hon välkomnade kvällens gästtalare, Johan Molin, som är vd för Falu rödfärg.

Johan berättade om företagets anrika historia och att Falu rödfärg är mycket mer än en färg. Framför allt handlar det om ett kulturarv som måste vårdas. För några år sedan såldes Falu rödfärg till höger och vänster och till kraftiga underpriser.

– Men om vi ska kunna fortsätta att tillverka vår unika färg måste vi kunna ta ordentligt betalt, vi var nära att gå i konkurs för några år sedan. Om Faluns unika pigment försvinner, riskerar de klassiska svenska röda stugorna att förvandlas till en blålila färgpalett i alla upptänkliga nyanser, varnade han.

Falu rödfärgs symbolvärden handlar om trygghet, vänskap och gemenskap, begrepp som ligger HSB-organisationen nära.

– Det är viktigt att vara medveten om och att tänka på hur man uppfattas. Våra organisationer har gemensamma värden som vi måste vårda och vara rädda om, sammanfattade han.

Innehållsrikt år

 Till ordförande för förhandlingarna som därefter tog vid, valdes Yvonne Karlén, kommunfullmäktiges ordförande i Borlänge kommun. Punkterna på dagordningen avhandlades snabbt (läs protokollet om du vill veta vad som beslutades i detalj) och Maria Engholm sammanfattade den så kallade ”framvagnen” i styrelsens årsredovisning. Här följer ett axplock:

  • 56 föreningar har fått en ny eller uppdaterad underhållsplan.
  • Dalecarlia fastighets AB har bytt namn till HSB Hyresrätt i Dalarna AB.
  • En regional konferens har hållits i Tällberg med 230 deltagare, då bland annat energifrågor, legionella, bostadsjuridik, miljöfrågor och skadeförebyggande åtgärder avhandlades.
  • Fem lokalt arrangerade ägarträffar med fokus på ägarperspektivet har genomförts.
  • Centrala och lokala utbildningar för förtroendevalda har genomförts.

HSB Dalarna har också arbetat hårt med förberedelserna för det nya ”Dagnyhuset” i Borlänge under 2016 och i början av 2017 kunde de tjugofem lägenheterna bjudas ut till försäljning.

– Vi är oerhört stolta över det och vi har fler byggplaner, samtidigt som vi måste överväga noga och göra riskanalyser innan vi kan dra igång nya projekt, men det kommer mer! lovade Maria.

Hon berättade även att HSB Dalarna kan hjälpa till när det är dags att förhandla lån ute i föreningarna.

– Vi har folk som är duktiga förhandlare och det sparar mycket arbete för styrelserna, tipsade hon.

Avslutningsvis pekade Maria på den digitaliseringsresa som HSB-organisationen har framför sig.

– Utvecklingen går oerhört snabbt och vi har bara sett början, menade hon.

Fin prognos för 2017

Efter Maria var det ekonomichefen Lars Arktedius tur. Koncernens resultat för 2016 uppgår till 4,1 miljoner kronor, vilket är bra men något sämre än 2015 års resultat på 4,3 miljoner kronor. 2014 var ett rekordår med ett resultat på 10,8 miljoner kronor.

– Prognosen för 2017 ser riktigt bra ut, vi har budgeterat för ett resultat på 6,1 miljoner kronor, berättade han.

Styrelsen har beslutat att avsätta en ägarbonus med 1,5 miljoner kronor samt 0,5 miljoner kronor från tidigare år för framtida utbetalning utifrån köpta tjänster.

– Det är pengar som kommer att betalas ut under hösten.

Styrelsen har beslutat om 5 procents bonus för tjänster som föreningarna köper från HSB Dalarna kocern.

Den förening som fick störst bonus under 2015 kunde kvittera ut mellan 75 och 80 000 kronor.

– Vi vill att bonusen ska uppmuntra till köptrohet och långsiktiga relationer med HSB Dalarna, berättade Lars.

Därefter var det dags att runda av stämman och att ge sig i kast med middagen som serverades i anslutning till Stora Björn. Nya och gamla bekantskaper, prat, skratt och god mat. Precis som det ska vara på en HSB-stämma.