Dags för obligatorisk ventialtionskontroll (OVK) - 11 april

20 mars 2024 Torsdagen den 11 april är det dags att genomföra en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) av samtliga lägenheter. Detta är något som vi enligt lag behöver genomföra vart tredje år för att säkerställa att vi har en god och hälsosam luftkvalitet i våra bostäder. Här kan du läsa hur du förbereder dig inför kommande OVK i din lägenhet.

OVK ska enligt lag göras regelbundet, i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar. Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant och det är byggnadens ägare, till exempel bostadsrättsföreningen, som ska se till att OVK utförs. Ägaren ska välja en sakkunnig funktionskontrollant, som är certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan. Här har vi anlitat HSB Fastighetsförvaltning Gota AB som kommer att genomföra kontrollerna. 

Dina förberedelser

  1. Se till att det är lätt för kontrollanterna att komma åt köksfläkt och fläktdonensom finns i varje rum.
  2. Kontrollera att tilluftsventilerna i sovrum och vardagsrum är öppna och rena så att frisk luft kan komma in.                   
  3. Se till att frånluftsventiler i kök och badrum är rena och fria från damm och smuts. Ventilerna rengörs enklast med hjälp av en dammsugare med monterad borste. OBS! Se separat anvisning angående rengöring av frånluftsdon.
  4. I köket, rengör fettfiltret i spisfläkten, använd diskmaskinen om möjligt. Viktigt är att du har bytt luftfilter inuti köksfläkten (luftfilter fick du tillsammans med detta brev i din brevlåda). 
  5. Meddela styrelsen via hsbsofieberg@outlook.com hur vi får åtkomst till din lägenhet och om du har husdjur att ta hänsyn till. Ni som inte är hemma när kontrollen genomförs, lägg er nyckelbricka i bifogat kuvert och lämna till styrelsen (se tider för insamling nedan). När OVK är utförd läggs kuvertet med nyckelbrickan innanför ytterdörren och dörren stängs i låst skick. 

Insamling av nyckelbrickor

Vi hoppas att så många som möjligt är hemma vid genomförandet av OVK, men har du ingen möjlighet ska du lämna din nyckelbricka till oss i styrelsen. Insamling av nyckelbrickor sker i soprummet närmast flaggstången nedan tider:

  •  Söndagen den 7 april kl. 18.30-19.00
  • Måndagen den 8 april kl. 18.30-19.00 

Tidplan för OVK den 11 april

Tidplanen för när kontrollen kommer att genomföras i din lägenhet har du fått i din brevlåda samt via mail.