Vanligt förekommande frågor

Här listas de vanligaste frågorna inom olika områden som styrelsen ofta får på Brf Erikslund. Vi i styrelsen strävar efter att informationen skall vara så tydlig och rättvisande som möjligt. Denna information är baserad på information från stadgar, årsredovisning, protokoll eller liknande handlingar och det är dessa som gäller i det fall att det skulle innehålla någon avvikande information som är skrivet här.

1. Hur många lägenheter finns det i föreningen?
Det finns 120 lägenheter fördelat i fem byggnader, av dessa är 102 stycken 2 rok och 18 stycken 3 rok. Samtliga lägenheter upplåts som bostadsrätter.

2. Finns det parkeringsplats på Brf Erikslund?

Ja, det finns 68 stycken parkeringsplatser med hyresrätt. Kontakta våra vicevärdar på tel. 0727-00 00 92 eller skicka oss e-post till brf.erikslund@gmail.com om intresse finns att hyra.

3. Finns det garage i byggnaderna?

Nej.

4. Hur många lokaler finns det i föreningen?

Det finns fem lokaler för uthyrning. Kontakta våra vicevärdar på tel. 0727-00 00 92 eller skicka oss e-post till brf.erikslund@gmail.com om intresse finns att hyra.

5. Hur många tvättstugor finns det?

Tvättstugor finns i samtliga hus förutom i hus Erikslundsgatan 13-16. Dessa tvättar i Erikslundgatan 4 eller Erikslundgatan 20.

6. Finns det cykelförråd?

Ja, det finns ett cykelrum jämte Erikslundsgatan 12 (stentrappan jämte).

7. Finns det källare till varje lägenhet?

Ja, till varje lägenhet finns ett källare och ett matkällare.

8. Finns det hiss i byggnaderna?

Nej.

9. Vad har fastigheten för ventilationslösning?

Ventilation är självdrag. Något att beakta vid renovering är att dessa ventilationer får ej över tapetseras eller sättas igen. Vidare finns det restriktioner på val av köksfläkt. Enbart kolfilter är tillåtet och får ej kopplas till ventilationen. Kartering av ventilationssystemet har utförts (färdigställt 2017).

10. Hur är fastigheten uppvärmd?

Fastigheten är uppvärmd med fjärrvärme. Föreningen har bytt värmeväxlaren och har moderna termostater som ger en jämn inomhustemperatur samt lägre värmekostnader.

11. Har varje lägenhet en balkong?

Nej, det är några enstaka lägenheter som har balkong.

12. Får jag bygga en balkong till min lägenhet?

Nej, det krävs att en föreningsstämma fattar beslut om detta. Om alla berörda går med på balkongbygget krävs en enkel majoritet vid stämman, det vill säga 50 procent, för att beslut ska kunna fattas. Motsätter sig en berörd bostadsrättshavare balkongen ska beslutet på stämman fattas med 2/3 majoritet. Dessutom måste föreningen då gå till Hyresnämnden och begära att stämmans beslut godkänns.

13. Får jag bygga ut min balkong?

Se svar från föregående fråga.

14. Får jag glasa in min balkong?

Se svar från föregående fråga.

15. Får jag borra och skruva upp saker på ytterväggen vid min balkong/terrass?

Nej det får du inte utan godkännande av styrelsen samt föreningen ansvarar för allt som monteras på fasaden. Kontakta styrelsen vid fundering på detta.

16. Får man riva en vägg i en lägenhet?

Ja, om den inte är bärande och med samtycke av styrelsen samt att man fyller i en ansöknings blankett för detta som finns under dokument & blanketter sidan. Det åligger den boende skyldighet att säkerställa att väggen inte är bärande. Arbetet ska utföras fackmannamässigt och enligt branschstandard. Det innebär att erforderliga garantidokument samt certifikat ska överlämnas till boende efter arbetets slutförande. I förekommande fall kan styrelsen behöva se att arbetet är fackmannamässigt utfört. Du kan även läsa mer om boendes respektive föreningens ansvar i § 26-28 och §36 i stadgarna. Blankett - Tillstånd till förändring av lägenhet
 

17. Finns det någon inre reparationsfond?

Inre reparationsfond är avslutad sedan några år tillbaka. Medlemmar som har pengar kvar på reparationsfonden kan renovera lägenheten för pengarna. Kontakta våra vicevärdar på tel. 0727-00 00 92 eller skicka oss e-post till brf.erikslund@gmail.com för att ta reda på om din lägenhet har kvar pengar på inre reparationsfond.

18. Vad ingår i månadsavgiften?

I månadsavgiften ingår vatten, värme, bredband  och basutbud av tv från Com Hem.

19. Får jag hyra min bostadsrätt i andrahand?

Ja, det får du. För att hyra ut din lägenhet i andra hand måste du få godkänt av styrelsen. Fyll i följande blankett för andrahandsuthyrning, skriv ut, skriv under samt skicka till HSB. Se till att göra det i god tid så att styrelsen hinner behandla ärendet på närmaste styrelsemöte som sker en gång i månaden. Styrelsen skickar därefter blanketten till HSB för registrering. Föreningens policy lyder att uthyrning i andrahand beviljas 6 månader i taget. Förtydligande kring andrahandsuthyrning.

20. Finns det några särskilda krav på köparen?

Föreningen är en HSB-förening. Medlemskap i HSB är ett krav för att bli medlem i föreningen. Föreningen skall få bevis på medlemskap senast vid tillträdesdagen. Om medlemskap i HSB inte är löst på tillträdesdagen får tillträde ej ske.

21. Vi är nyinflyttade och skulle vilja ha våra namn på tavlan i porten och på dörren. Hur går det till?

Maila till brf.erikslund@gmail.com och ange vilka namn som ska stå på dörren/porten. Styrelsen har som mål att försöka uppdatera detta så snart så möjligt när nya medlemmar kommer till föreningen. Därför är det bra om vi meddelas när en namnändring önskas.

22. Vem ansvarar för underhållet i en bostadsrätt?

Bostadsrättsinnehavaren är förpliktad att svara för underhållet av bostadsrätten. Denna underhållsplikt inkluderar exempelvis tapetsering, målning, underhåll av köksutrustning och badrumsinredning. I stort sett är bostadsrättshavaren skyldig att underhålla allt i lägenheten utom elledningarna och VVS. Bostadsrättsinnehavaren är skyldig att ge företrädare för bostadsrättsföreningen tillträde till lägenheten. Om bostadsrättsföreningen förvägras tillträde kan bostadsrätten förverkas. En bostadsrättsinnehavare måste följa de ordningsregler som bostadsrättsföreningen beslutat om. Givetvis ska han se till att andra bostadsrättsinnehavare inte störs. Det är i stort samma regler som gäller som i ett hyresförhållande. Det yttre underhållet av bostadsföreningens fastighet ska bostadsrättsföreningen stå för. Om föreningen brister i denna underhållsplikt kan bostadsrättsinnehavaren begära reparation och vid allvarliga brister säga upp bostadsrätten. Utförligare information hittar ni i denna broschyr.

23. Vad får styrelsen bestämma om och vad ska lämnas åt stämman att besluta om?

Styrelsen ansvarar för den löpande förvaltningen. Det innebär att styrelsen ansvarar för och beslutar om bland annat underhåll och reparationer av fastigheten. Således kan styrelsen besluta om exempelvis renovering av trapphus, storlek på årsavgifter och ordningsregler. Styrelsen hanterar även uthyrning av lokaler, förråd, arrenden m.m. Styrelsen ska, i sitt arbete, alltid beakta föreningens och medlemmarnas bästa. Styrelsen får däremot inte fatta beslut som innebär en förändring av en bostadsrättshavares lägenhet. Sådana beslut regleras särskilt i bostadsrättslagen. Typiska stämmobeslut är exempelvis beslut om väsentliga förändringar av bostadsrättsföreningens hus eller mark, beslut om förändringar av lägenhet, beslut om ändring av bostadsrättsföreningens insatser, ändring av stadgar, beslut om likvidation m.m. Är ni osäkra på om beslutet ska fattas av stämman eller styrelsen ring HSBs medlemsrådgivning 0771-47 24 47.

24. Jag vill föreslå något för bostadsrättsföreningen, lämna motion till bostadsrättsföreningen. Hur ska jag gå tillväga?

Som bostadsrättshavare finns det möjlighet att lämna in motioner till stämman. Motionen ska innehålla ett förslag till beslut. En bostadsrättshavare som kommer in med motion som uppfyller stadgarnas krav har rätt att få sin fråga behandlad på stämman. Glöm inte att lämna in motionen i rätt tid, läs föreningens stadgar för att se när du senast ska lämna in din motion.Styrelsen lägger vanligtvis fram ett förslag till beslut i motions ärenden men stämman beslutar i frågan genom omröstning. Mellan stämmorna kan bostadsrättshavare givetvis även framföra idéer och synpunkter. Det gör ni genom att fylla i vårt dokument för förslag och lämna in till styrelsen.