Renovering

En av de aspekter som är så attraktivt med just bostadsrätt är möjligheten att forma och utveckla lägenhetens insida till att passa dig och din stil, och som positiv effekt så kan även värdet på bostadsrätten påverkas positivt. Tänk på att du kan använda Inre Fond till vissa delar. Nedan finns en del information om renovering, samt de blanketter som är aktuella.

Inledning

Du kan läsa i Stadgar och Underhållsansvar vad som du som bostadsrättshavare ska underhålla i lägenheten. Det finns mycket renoveringsarbete som du får utföra utan att kontakta styrelsen. Exempelvis tapetsering, målning, golvslipning och nya kökssskåp. 

Enligt § 37 i föreningens stadgar (2018) framgår följande: Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:

  • Ingrepp i bärande konstruktion
  • Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
  • Annan väsentlig förändring av lägenheten

Tänk särskilt på detta när det gäller Värme och Ventilation

Föreningen ansvarar för värme och ventilation i enlighet med Stadgar och Underhållsansvar. Du får inte ta bort radiatorer (värmeelement) eller på egen hand demontera Rumstemperaturgivaren, skador och andra kostnader kommer att debiteras den vållande parten. Golvvärme är tillåten, men bara på egen el.

Du får inte heller byta köksfläkt mot en modell som inte passar i systemet (Fläkten måste ha Alliancefunktion och vara anpassad för bostadsrättsförening, exempelvis Franke Alliance F240-10 eller motsvarande). I samband med att föreningen utför myndighetsbesiktningen OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll) så kan det uppdagas att du har en felaktig fläkt och då blir du nödgad att vidtaga rättelse för att OVK ska kunna bli godkänd. Det finns risk att en felaktig fläkt orsakar andra problem likväl, så som risk för skador på föreningens frånluftsfläkt på taket eller att matos trycks in till dina grannars lägenheter. Användande av kolfilterfläkt är endast godkänd om den är frånkopplad från ventilationssystemet, men då måste ett ändamålsenligt och injusteringsbart don monteras och ställas in på ett fackmässigt sätt. Gällande krav på luftflöden i lägenheten ska kunna justeras in och uppfyllas.

Tänk särskilt på detta när det gäller uttag för bredband/TV

Om arbeten ska göras som påverkar dessa tekniska installationer så är det av stor vikt att det utförs på ett fackmässigt sätt. Skador på dessa tekniska installationer kan bli kostsamma att reparera och påverkar dina grannar som kan förlora sina anslutningar. Dessa skador kan du hållas skadeståndsskyldig för. Kontakta och anlita Bäck service vid denna typ av arbeten, på telefon 030-071 999 eller via mejl info@backservice.se 

Ansvar och fackmannamässigt utfört

Även om inte styrelsen motsätter sig renoveringen, har du som bostadsrättshavare alltid det yttersta ansvaret för arbetet och eventuella följder vid felaktigt arbete − även för tredje man. Därför är det viktigt att en auktoriserad fackman för sådana frågor både rådfrågas och utför arbetet. Dessutom ska du lämna dokumentation över ändringarna till en eventuell framtida lägenhetsövertagare. Arbeten ska utföras fackmannamässigt och enligt de lagar och regler som föreligger. 

Kan man borra hur som helst?

Om du ska borra är det viktigt att du kollar var ledningarna för el, vatten, värme med mera går, så att du inte utsätter dig eller någon annan för fara eller slår ut husets system. Exempelvis har det uppstått flertalet vattenskador i lägenheter då medlemmen borrat i tak i samband med montage av undertak och spotlights. Anledningen till det är att det finns värmeledningar som går endast några centimeter upp i taket.

Trivsel och byggavfall 

Av hänsyn till dina grannar ska du även följa Trivselregler, där framgår exempelvis att du inte får göra några störande arbeten på helgdagar och söndagar, samt begränsning av tider när det är tillåtet med störande arbeten under övriga dagar likväl. Informera dina grannar om att störande ljud kan förekomma och berätta vad det beror på, använd blanketten nedan och sätt upp den i trapphuset minst 1 vecka innan arbetet startar. Undvik störande arbete i enlighet med Trivselreglerna. Du får inte lägga byggmaterial eller byggavfall i föreningens Avfallshanteringsutrymmen, inte heller skräpa ner i trapphuset och föreningens mark. Allt byggavfall ska medlemmen själv transportera till Återvinningscentral. 

Asbest

Det förekommer asbest i många av lägenheterna. Var särskilt uppmärksam vid gammalt kakel, gamla plastmattor och liknande. Asbest är inte farligt så länge det är orört, men om det sprider sig som ett damm under renoveringen så kan det vara förenat med mycket allvarliga konsekvenser. Om du som medlem underlåter att vidtaga en korrekt hantering av asbest så kan det innebära att du kontaminerar lägenheten, ventilationssystemet och trapphuset, vilket innebär hälsorisker för berörda människor. 

Auktoriserad saneringsfirma kan utföra rivning av allt byggmaterial där det förekommer asbest. De har nödvändig utrustning och hjälpmedel för att förhindra spridning av asbest i ventilationssystemet. Före renoveringen skall medlem lämna in intyg till styrelsen från saneringsfirman att asbestsanering kommer att ske. Den medlem som själv river eller på annat sätt orsakar spridning av asbestfibrer till den gemensamma ventilationen och/eller trapphuset kommer kan komma att debiteras kostnaden för asbestsanering. Vid försäljning av lägenheten är medlem skyldig att vid överlåtelsen informera ny medlem om eventuell asbestsanering.

Prisbild

Tänk även på att du som HSB-medlem har tillgång till omfattande medlemsförmåner i form av olika rabatter. Detta nämns då och då i tidningen Hemma i HSB och du kan även klicka dig fram här: Medlemsförmåner. För en del åtgärder så har du även möjlighet att använda Inre Fond, vilket är pengar för underhåll som föreningen årligen avsätter till varje lägenhet.