Historia

Det finns plan- och byggprojekt för Hisings Kärra. Läs gärna den..

Kärra
Stadsdelarna Säve, Kärra och Rödbo utgjorde tidigare Säve socken som sträckte sig från Nordre Älv i väster och Göta Älv i öster. Säve var norskt fram till 1658. Det utsattes flera gånger för stridshandlingar.
Inom den relativt stora socknen fanns flera byar, bl.a. Bärby, Tagene, Kärra och Åseby.
Två av de största gårdarna var Clareberg gård och Hökälla säteri.

 

Clareberg
Clareberg var en stor gård i Kärra. Gårdens ursprungliga namn är Bergh. I skrift förekommer namnet första gången år 1485. Men gården bör redan då haft en flera hundratals års historia..
1698 överlät Carl XII gården till landssekreteraren Johan von Seth med skatte- och besittningsrätt. 1733 övertogs egendomen av Magnus Lagerstöm som var kommersråd och direktör i Ostindiska Kompaniet och även ledamot i Kungl svenska Vetenskapsakademien. Gården fick nu namn efter Lagerströms hustru Clara.
Gården har haft flera ägare och cirka år 1900 köptes gården av byggmästare Burman och huvudbyggnaden genomgick då en större ombyggnad. Delar av den gamla rumsinredningen demonterades och sattes upp i Göteborgs Historiska Museum.
Clarebergs gård är en av göteborgsområdets få herrgårdar.


Lillekärr
En gård i Kärra-området.

 


Jämmerberget
Berget strax väster om vårt område heter Jämmerberget. Sydost om berget låg tre torp som kallades Jämmern samt en krog. Berget och krogen är troligen uppkallat efter torpeen.
På Jämmerbergets krön ligger ett röse som är cirka tio meter i diameter. Röset är från cirka 1400-900 är f.kr. Det finns även ett 2,1 km motionsspår på berget.

Vill du veta mer finns det mer information på Kärra bibliotek.

 

Uppgifter hämtade från "Kärra genom tiderna" av B. Elling och B-O Elling.