Kommunalt ja till studentbostäder

01 juni 2023 Stadsbyggnadsnämnden i Göteborg säger ja till att bygga studentbostäder mellan Ekemarken och Brämaregårdens kyrka. Planarbetet beräknas starta 2025 och ta 2-3 år. HSB Brf Ekemarken är starkt kritisk.

Det var på sitt sammanträde den 23 maj 2023 som stadsbyggnadsnämnden beslutade att starta planeringen för studentlägenheter på tomten Brämaregården 72:5, där HSB Brf Ekemarken idag har parkeringsplatser.

I skisserna från det ursprungliga förslaget kunde det tilltänkta huset bli upp till cirka tio våningar högt. Stadsbyggnadsnämnden vill nu undersöka om det går att bygga lägre, exempelvis genom att minska storleken på huset intill Ekemarken och kompensera det genom göra studentboenden på andra platser större.

Förslaget om nya studentbostäder omfattar tre tomter, varav de andra två är i närheten av Göteborgs moské. Styrelsen i HSB Brf Ekemarken har motsatt sig idén att bebygga den öppna platsen mellan oss och kyrkan och skrivit till samtliga politiker i de tidigare fastighets- och byggnadsnämnderna samt i den nyinrättade stadsbyggnadsnämnden. Vår förening har framfört att ett nybygge på tomten intill oss inte går ihop med att staden vill värna om områdets särart. Höghusen i Ekemarken, handelshuset längs Hisingsgatan samt den aktuella tomten ingår i stadens bevarandeprogram. Ett nybygge skulle förändra karaktären på området och stå i motsats till en av idéerna med Ekemarken, som är stort ljusinsläpp och fri sikt från lägenheterna.

Styrelsen i HSB Brf Ekemarken undersöker nu hur vi kan påverka ärendet med den nya förutsättningen att staden har beslutat att starta planprocessen.

Så här säger nämnden i sitt beslut och ”tomt A” är den mellan Ekemarken och kyrkan: ”Inriktningen för det fortsatta planarbetet ska vara att säkerställa lokalyta i gatuplan samt att pröva att minska tillkommande bebyggelses visuella påverkan genom en omfördelning av exploateringsvolym från tomt A till tomt B och C, alternativt genom att bebyggelsen på tomt A sänks och förlängs österut mot Hisingsgatan.”

Länk till tidigare nyhet


Till nyhetslistan