Ett område värt att bevara

Visst skiljer de ut sig, de sex höghusen vid Vågmästareplatsen? De byggdes av HSB 1959-1960, efter att äldre och nedgångna trähus rivits. Området kallas Ekemarken och idag är det en del av Göteborgs stads bevarandeprogram.

I ett avseende är området raka motsatsen till landshövdingehusen med sina slutna gårdar. Ekemarken är nämligen öppet mot omgivningen i alla riktningar.

– Rötterna för de ”öppna stadsplanesystemen” finns kring 1930. Västra Stillestorpsgatan, inte långt från Ekemarken, är ett av de första exemplen i Göteborg med landshövdingehus som fristående lameller. Argumentet var sol och ljus i bostäderna, men också rationellt bygge, säger Claes Caldenby, arkitekt och professor emeritus på Chalmers.

– Under efterkrigstiden blev fristående punkthus, högre hus med bara ett trapphus, en populär lösning. De hade litet fotavtryck och var lätta att placera i kuperad terräng, säger han.

Maximal utsikt
Husen i Ekemarken ritades av arkitekt Lars Sjölander och ingenjör Gunnar Erlandsson vid HSB. De utformades så att vanligt folk skulle få bra lägenheter till ett rimligt pris. Varje lägenhet skulle ha maximal utsikt och samtidigt vara skyddad från insyn. Stilen är funktionalistisk och mycket tidstypisk.

Ekemarken är en folkhemsvariant av den storslagna idén om ”towers in the park”, den legendariske arkitekten le Corbusiers plan för att ersätta nedgångna områden med höghus i parklandskap. Stadens bevarandeprogram beskriver Ekemarken som ”hus i park”.

Även handelshuset längs Hisingsgatan, där bland annat Sultan Grill ligger idag, byggdes av HSB och området utformades som ett litet centrum där flera samhällsfunktioner fanns, bland annat bank och livsmedelsaffär.

Stadens identitet
Göteborgs stads bevarandeprogram listar områden som är värda att bevara så som de ursprungligen var tänkta. Ett utdrag med det avsnitt som handlar om Ekemarken finns i en pdf-fil som du kan hämta längre ned på den här sidan.

I maj 2022 fattade fullmäktige i Göteborg beslut om en fördjupad översiktsplan. Så här står det på hemsidan oversiktsplan.goteborg.se

”Utgångspunkten i hela planområdet är att all stadsutveckling ska se med utgångspunkt från befintliga värden och stadens identitet.
/…/
Innerstadens skiftande landskapsbild, bebyggelsestruktur och lokala förutsättningar ska vara en bas för hur vi förhåller oss till stadsmiljön såväl när vi omvandlar större områden som när 
kompletteringar sker inom befintlig bebyggelse.”

Runt Ramberget
Ekemarken ingår i ett avsnitt som kallas ”Runt Ramberget”. Följande är rekommendationer för området i förslaget till översiktsplan.

• Lyft miljöer av särskilt historiskt intresse, juveler i ett komplext område från olika tidsepoker, när området kompletteras. Ramberget som nyckelelement i landskapet, dess visuella och fysiska kvaliteter ska vara en självklar utgångspunkt. 

• Utveckla fysiska och visuella samband, stadsrum och bebyggelse med syfte att möjliggöra en stadskärna som tar steget över älven. 

• Bevara och utveckla historiska strukturer i området. De kan på vissa platser även återskapas som möjligheter i den nya framväxande staden med viktiga utblickar och relationer till stadskärnan. 

• Planera och utforma tydligt motiverade ändringar och tillägg med ett respektfullt förhållningssätt till befintlig gestaltad livsmiljö – det befintliga stadslandskapet, dess kulturvärden och den arkitektoniska helheten. Kvaliteter och potential i de befintliga miljöerna och stadsrummen bör omhändertas på ett klokt sätt i stadsutvecklingen. 

• Iaktta särskild hänsyn vid planering för lokalisering av nya höga byggnader som inte bör placeras mitt i viktiga siktlinjer. 

• Undvik höga hus inom de sammanhängande områdena med landshövdingehus. Eventuella kompletteringar i dessa delar bör inordna sig i områdets stadsplan och skala. 

Du kan ladda ned hela avsnittet om området ”Runt Ramberget” som pdf-fil nedan.