Ja i fastighetsnämnden till studentlägenheter

27 februari 2022 Fastighetsnämnden i Göteborg beslutade den 7 februari att ansöka om planbesked för studentbostäder på parkeringsytan mellan Ekemarken och Brämaregårdens kyrka. Nu tas frågan över av byggnadsnämnden. HSB Brf Ekemarken har i två skrivelser framfört att idén om studentlägenheter intill Brämaregatan är en riktigt dålig idé.

Fastighetsnämnden godkände den 7 februari 2022 ett förslag från tjänstemännen på fastighetskontoret som går ut på att bygga studentbostäder på tre platser i Brämaregården. En av platserna är HSB Brf Ekemarkens parkering vid Brämaregatan. Fastighetsnämndens beslut innebär en ansökan om planbesked. Det är det första steget i en lång process som skulle kunna leda fram till att tomten bebyggs.

Flera partier gör tillägg
Till beslutet har D, M, L och KD fogat en protokollsanteckning för att göra ledamöterna i byggnadsnämnden uppmärksamma på de aspekter som HSB Brf Ekemarken för fram.

S lade ett yrkande på att inriktningen i fortsättningen ska vara att Tomt A (så kallas ytan i förslaget) ”får lägre bebyggelse som ansluter till lägre bebyggelse på Hisingsgatan, i enlighet med strukturen i ”Göteborgs utvidgade innerstad” samt att all tillkommande bebyggelse ska följa den klassiska arkitekturens gestaltningsprinciper vad gäller yttre utformning, i enlighet med områdets karaktäristiska landshövdingehus.” 

Motsägelsefullt
I ett par skrivelser har HSB Brf Ekemarken påpekat att idén om en ny byggnad mellan oss och kyrkan inte går ihop med förslaget till fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg, som antagits av byggnadsnämnden och ska behandlas av kommunfullmäktige i vår.

I ett annat dokument, Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, volym 3, ”Moderna Göteborg”, pekar Göteborgs stad ut Ekemarken som ett område av kulturhistoriskt värde.

Det är motsägelsefullt att Göteborgs stad genom fastighetsnämnden föreslår ett nybygge på den aktuella tomten samtidigt som staden tillerkänner området, som det är utformat idag, höga kulturvärden.

Nedan finner du fastighetskontorets förslag, som nu har antagits, samt de bägge skrivelserna från HSB Brf Ekemarken som pdf-filer.

Läs mer om Ekemarken

Här kan du läsa om det som gör Ekemarken värt att bevara samt de dokument från Göteborgs stad som ska ligga till grund för staden beslut om förändringar i området.