Vad innebär det att bo i bostadrätt?

En förtydligande text angående rättigheter, skyldigheter, förväntningar och ansvar för dig som bostadsrättsinnehavare

Att äga en bostadsrätt innebär inte att man äger sin lägenhet, det innebär att man köpt sig ett medlemskap i en förening som ger en rätt att nyttja bostaden under tiden för ägandet. Så länge man som medlem fullgör sina skyldigheter och så länge föreningen finns kan medlemmen aldrig förlora rätten till sin bostad.

Vi medlemmar i Humlet äger tillsammans vår fastighet, det vill säga alla lägenheter, lokaler och gemensamma utrymmen. Som medlem är du med och fattar beslut om hur vårt hus ska skötas. Det görs vid den årliga föreningsstämman och/eller vid en extra stämma.
Stämmorna är föreningens högsta beslutande organ. Varje bostadsrätt har en röst, oavsett storlek på lägenhet och hushåll.

Styrelsen ansvarar för fastighetens totala förvaltning och för föreningens ekonomi och ska se till att de beslut som medlemmarna fattar verkställs. Styrelsen väljs vid den ordinarie stämman av medlemmarna, där även revisorer och valberedning utses.

Det är föreningens styrelse som godkänner nya medlemmar.

Precis som hyresgäster betalar hyra, måste den som har en bostadsrätt betala en avgift. Avgiften ska täcka föreningens kostnader för drift och underhåll av fastigheten och dessutom räntor och amorteringar på lån. 

De flesta bostadsrättsföreningar är medlemmar i någon riksorganisation för att få hjälp med administration och rådgivning.
BRF Humlet är medlemmar i HSB.

Som bostadsrättsinnehavare har du dels ansvar för din lägenhets skötsel, dels också ett indirekt ansvar för att föreningen sköter fastigheten i stort. Det är föreningens stadgar, § 31 och § 32  som bestämmer vad som är den enskildes ansvar och vad som är föreningens.
En beskriving av dessa finner du här.

Den som vill läsa de aktuella stadgarna är välkommen att göra detta i HSB Portalen, under dokument (sök efter stadgar)

Nedan kan du även läsa 2 olika texter, skrivna av HSB

Välkommen hem till din bostadsrätt - Det är det här du har köpt!

Underhåll i en bostadsrätt – hur fungerar det?