Kallelse till extrastämma gällande laddstolpar 20/9

05 september 2023 Onsdagen den 20/9 kl 19:30 kommer en extrastämma och informationsmöte hållas i föreningslokalen på Kärrhöksgatan 7B gällande laddstolpar.  Utskriven information om extrastämman, dagordning och ett papper om ombudsfullmakt kommer inom kort i varje medlems brevlåda.


BAKGRUND
På vår ordinarie stämma den 11:e maj så fanns det en motion om att installera laddstolpar till elbilar i föreningen. Stämman röstade nej till motionen. Tidigare genomförd enkät tyder på att det finns ett stort intresse bland medlemmarna. Vi vill därför ha denna extra stämma som inkluderar mer information och en möjlighet att ställa frågor till styrelsen innan en ny omröstning i frågan görs på mötet.

Elbilsladdare ger oss en möjlighet att vara en framtidssäkrad, modern förening där vi ökar värdet på våra lägenheter. Elbilsförsäljningen i landet har ökat markant de senaste åren och majoriteten av nyregistrerade personbilar är numer laddbara. Med detta ökar efterfrågan på laddningsmöjlighet vid bostaden. En installation av laddstolpar gynnar därför inte bara de med elbil/laddhybrid, utan även de som inte har någon bil.

EU har förklarat ett förbud mot försäljning av bensin- och dieseldrivna bilar, som kommer att gälla från år 2035. Laddstolpar blir en del av en strategisk satsning och investering för att anpassa oss till framtiden. Det är också ett sätt för vår förening att vara en aktiv part i att driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Möjlighet till laddning vid hemmet är en viktig faktor för att fler ska kunna byta sin fossildrivna bil, till en bil som är bättre för klimatet.

EKONOMI
Efter en lång ansökningsprocess har vi beviljats statliga bidrag på 50% av kostnaden för installation av laddstolpar, vilket betyder att vi får en mycket god ekonomi i detta. Vid en ev. fördröjning av installationen riskerar vi att förlora bidraget vilket vore mycket ogynnsamt. 

KOSTNADER: Vi investerar ca 180 000 kr i 11 st laddplatser, vilket är 30% av platserna på vår parkering utmed Wingårdsgatan. Det blir då också förberett för en eventuell framtida utbyggnad av upp till  30 platser. Det görs ingen avgiftshöjning på grund av detta. 

INTÄKTER: En parkeringsplats med laddstolpe skulle kunna kosta ca 200:- mer i månaden än en plats utan  laddning. All elförbrukning betalas via appar av bilägaren. Ett mindre påslag på elen kan bli aktuellt för att täcka servicekostnaderna. 

GENOMFÖRANDE
Genomförandet påverkar oss medlemmar minimalt eftersom Göteborg Energi tillhandahåller den el som behövs från en anslutning ett par meter från parkeringsplatserna. Allt arbete sker vid parkeringen och tar ca en vecka. Laddstolparna kommer att placeras i rad efter varandra och eftersom de flesta bilar på  parkeringen idag inte är laddbara kommer vi att få göra en omflyttning av platser så att de med  behov av laddning kan få en plats. I början kanske inte alla laddplatser blir använda, men det  kommer att öka efter hand. Ingen blir uppsagd från sin plats pga detta.

MÖTET
Vi hoppas att många kan komma. Det blir ett enfrågemöte i föreningslokalen på Kärrhöksgatan 7b. Mötet kommer att pågå 30-45 min beroende på hur mycket frågor som ställs i samband med mötet. Det går bra att skriva fullmakt till en granne om man inte kan komma men ändå vill rösta. Använd det andra pappret “ombudsfullmakt” för att genomföra detta. Det är bara en från varje hushåll som kan rösta.