Trivselregler

Uppdaterade Trivselregler 2024-01-28

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar för fastighet och boendemiljö. För att hålla nere kostnaderna och för att alla skall trivas gäller förutom föreningens stadgar även nedanstående regler. Tänk på att trivselreglerna inte bara gäller bostadsrättsinnehavare utan också deras familjer, gäster, inneboende och anlitade hantverkare.

En av de viktigaste trivselreglerna för medlemmar tycks vara den som berör vilka tider det är tillåtet att utföra störande arbeten. I brf Otterhällan gäller följande: Störande arbeten får utföras helgfri måndag-fredag kl. 08.00-17.00. Mindre störande arbeten får utföras måndag-fredag kl. 08.00-20.00 samt lördag kl. 08.00-17.00.

Det finns ett stycke som behandlar renovering i detta dokument. Läs också våra ”Regler och tips vid renovering” som finns under ”Att bo i föreningen” för mer information.

Övriga trivselregler redovisas i bokstavsordning.

Balkonger
På balkongerna kommer vi varandra ovanligt nära, och därför bör vi visa extra hänsyn där. 

·       Om dina grannar inte störs så är det tillåtet att grilla med elektrisk grill på balkongen.
Det är inte tillåtet att använda andra typer av grillar på grund av den ökade brandrisken. 

·       Det är inte tillåtet att mata fåglar från balkongen eftersom maten lockar råttor till huset. 

·       Den som hänger tvätt på balkongen måste se till att det inte rinner vatten ner till grannen.

·       Man får aldrig skaka mattor eller liknande över balkongräcket. Piskställ finns utanför entrén mot Otterhällegatan. 

·       Balkonglådor ska av säkerhetsskäl hängas på insidan av räcket.

Barnvagnar
Förrådet vid uppgång 31 får endast användas för barnvagnar, där är cyklar inte tillåtna.

OBS: Barnvagnar får inte stå i entréer och trapphus, eftersom utrymningsvägar måste hållas fria.

Cyklar
Cyklar ska stå i cykelförråden vid gårdsentréerna, mellan portarna i garaget eller i något av föreningens cykelställ (vid entrén mot Otterhällegatan eller till höger om trappan upp till kullen på vår innergård).

Ekonomi
För att hålla kostnaderna nere är det viktigt att spara på vattnet – särskilt varmvattnet – och att vädra med omdöme. Kontrollera särskilt att inga kranar eller toalettstolar står och rinner!

Felanmälan
Den som uppmärksammar ett fel (allt ifrån droppande kranar och trasiga lampor till inbrottsskador och tvättmaskiner som inte fungerar) i huset måste anmäla det så att felet kan åtgärdas så snart som möjligt. Felanmälan kan göras på föreningens hemsida eller till HSB på telefon 010-442 24 24 (vardagar kl.09:00-12:00 och kl.13:30-15:00, övrig tid telefonsvarare). För akuta situationer finns numret 0104-70 55 98, men observera att det är direkt kopplat till Securitas Fastighetsjour.

Förråd
Till alla bostäder finns ett förråd som i regel finns i källaren eller i anslutning till garaget. Där får brandfarliga och explosiva varor (exempelvis gasoltuber) inte förvaras.

Garage
För att minska risken för inbrott och bränder är det viktigt att hålla alla dörrar stängda och låsta. Garageplatsen får endast användas för parkering av brukbara fordon. Du måste se till att fordonet inte läcker bensin eller olja. Vid in- och utpassering genom garageportarna måste man göra sitt bästa för att förhindra att obehöriga kommer in, varför det är bra att stanna vid porten tills den gått ner.

Information
Föreningens informationsblad heter Utrella och utkommer 2-3 gånger per år. Varje entré har en anslagstavla, med en del avsatt för information från styrelsen och en del där medlemmarna kan lämna information. Anslag måste innehålla namn och datum för uppsättande för att garanterat få sitta kvar. Utöver dessa kanaler har föreningen även en webbplats som nås via www.otterhallan.se och en Facebookgrupp BRF Otterhällan. Där finns information och även ett diskussionsforum öppet för alla i föreningen.

Innergård
Gården ska vara en lugn och avkopplande plats som vi delar med grannföreningen. Där är motortrafik inte tillåten. Undantaget är transporter av sjuka, rörelsehindrade och tunga laster. Parkering är inte tillåten. Cyklar ska placeras i cykelförråd eller cykelställ. Katter och hundar måste hållas under uppsikt så att de inte stör eller förorenar.

Renovering
Vid renovering av din lägenhet är det extra viktigt att visa hänsyn och tänka på att dina grannar inte störs mer än absolut nödvändigt. Störande arbeten får bara utföras vardagar kl. 08:00 – 17:00. Vissa renoverings- och ändringsåtgärder kräver enligt lag styrelsens tillstånd och bygganmälan eller bygglov (se föreningens regler om renovering).

Läs mer om föreningens regler om renovering 

Rökning 
Rökning i trapphus och övriga gemensamma utrymmen är inte tillåten. Rökning är enligt lag förbjuden på lekplatserna.

Sophantering
Sopnedkast för restavfall och komposterbart avfall finns i varje uppgång. Det är viktigt att soporna förpackas väl och att inte för stora paket slängs ner den vägen. Det är också viktigt att inte slänga för lätta saker (exempelvis tomma plastpåsar) som riskerar att sugas upp och fastna i ventilationsfläkten. I soprummen som finns i anslutning till garageinfarten kan tidningar, wellpapp, papp, plast, metall, färgat och ofärgat glas och miljöfarligt avfall så som elektronik, batterier, glödlampor, lågenergilampor, lysrör och färgrester källsorteras. För att hålla soprummen rena och kostnaderna nere är det viktigt att avfallet slängs i rätt behållare och pressas samman så mycket det går. Lämna ingenting utanför kärlen, och se till att avfall som inte kan källsorteras hos oss (bilbatterier, större vitvaror, möbler, byggavfall och liknande) hamnar på någon av stadens återvinningscentraler där alla har sex avgiftsfria besök per år. Cirka tre till fyra gånger om året beställer föreningen en container där större avfall får slängas, men där är miljöfarligt avfall och elektronik absolut förbjudet.

För mer information angående Sophantering se under fliken Fastigheten.

Störande grannar
När du planerar något som kan vara störande är det bra om du informerar dina grannar innan. Acceptansen brukar öka markant om man vet vad det är som pågår.

Alla dagar kl. 22.00-07.00 är det viktigt att hålla nere ljudnivån på exempelvis tv-apparater och tvättmaskiner.

Det är självklart tillåtet att ha en fest vid enstaka tillfällen men vi ska försöka att hålla nere ljudvolymen efter kl. 22:00 och ha förståelse för om grannarna kommer förbi och berättar att de störs. Tänk också på att det både hörs och luktar in i våra lägenheter från gården. Be därför dina gäster att gå ut en bit på gården innan man tänder festcigaretten samt att hålla nere samtalsvolymen på gården och i trapphusen.

Den som känner sig störd av en granne, vare sig det handlar om oljud eller någonting annat, bör i första hand personligen kontakta den störande grannen och försöka hitta en lösning på problemet. Förmodligen har inte grannen förstått att du blivit störd.

I andra hand kan du vända dig till styrelsen. Föreningen har avtal med HSB Boendesociala Gruppen som på ett professionellt sätt hjälper oss att lösa dessa problem. Det är mycket bra om störningarna är dokumenterade med tidpunkt och annan relevant information kring varje störningstillfälle redan innan du kontaktar styrelsen.

Säkerhet
För att minska risken för inbrott är det viktigt att hålla dörrar och fönster i gemensamma utrymmen stängda och låsta, och att inte släppa in okända personer som ringer på porttelefonen. Vid in- och utpassering genom garageportarna måste man göra sitt bästa för att förhindra att obehöriga kommer in, varför det är bra att stanna vid porten tills den gått ner. Ur brandsäkerhets- och utrymningssynpunkt är det viktigt att hålla trapphusen helt fria från alla typer av föremål. Det är t.ex. inte tillåtet att ha dörrmatta utanför sin dörr i trappuppgången.

Trappuppgångar
Det är av brand- och utrymningsskäl inte tillåtet att förvara någonting i våra trappuppgångar. Det är inte heller tillåtet att ha en dörrmatta utanför sin dörr i trappuppgången. Föremål i trappuppgången hindrar också lokalvårdaren i sitt arbete. 

Tvättstuga
Tvättstugor är ofta en källa till osämja mellan grannar. För att minska risken för det är det viktigt att hålla sig till den tid som man bokat och att man gör rent ordentligt efter sig.

Vår tvättstuga har trivselregler och information om bokningssystemet i separata dokument som du hittar under ”Att bo i föreningen” på vår hemsida.

Uthyrning i andra hand
Andrahandsuthyrning av bostadsrätter regleras i lag, och måste godkännas av styrelsen. Den som har planer på att hyra ut sin lägenhet i andra hand är därför skyldig att kontakta styrelsen i god tid i förväg. Garageplatserna får hyras ut i andra hand, men endast till boende i huset för att förhindra att nycklar sprids till utomstående.
________________________________________________

Länk till Trivsel- och ordningsreglerna som pdf