Ventilation

Husen är utrustade med mekanisk frånluftsventilation. På taket finns fläktar och i köket spisfläkten som suger ut luft från lägenheterna. Takfläktarna går dygnet runt och köksfläkten går på ”sparlåga”. Ventilationssystemet blev besiktigat och justerat 2009.

Att ventilationen fungerar är viktigt för inomhusklimatet och för att få bort fukt från badrummen. Det senare så mycket viktigare om du har tvättmaskin och kanske torktumlare eftersom dessa orsakar mycket fukt. Köksfläkten ingår i lägenhetens ventilationssystem varför det normalt finns ett grundflöde från köket, för att undvika kallras och luktproblem även om fläkten är avstängd.

I lägenheterna fungerar ventilationen så att friskluft tas in via ventil vid balkongen och ventilationsluckor vid fönstren. Friskluften dras sedan genom lägenheten till badrum och toalett samt kök där den "förbrukade" luften sugs upp och släpps ut över taket.

Om badrumsfönstret står öppet ventileras inte lägenheten på ett bra sätt utan endast badrummet. Ha därför badrumsfönstret öppet endast då det behöver vädras särskilt där, som exempelvis omedelbart efter duschning eller i samband med att du torktumlar. Låter du badrumsdörren stå lite på glänt ventileras lägenheten bättre. Du kan själv öka ventileringen av lägenheten genom att sätta på spisfläkten.

 

Behöver du nya filter till vädringsluckorna finns dessa att köpa hos styrelsen för 25 kr/styck.