Läs om Lindholmen

02 juli 2009 Lästips

Andtbacka, Stefan : Göteborgarnas guide till natur- och kulturmiljöer. 2002

Boken är en utmärkt vägvisare till Göteborgs natur- och kulturområden. Sammanlagt beskrivs trettio utflyktsmål, fornborgar, medeltida ruiner m m. Dessutom ingår detaljerade kartskisser och lite allmän kunskap om ekologiska förutsättningar i landskapet.

Eriksson, Folke : Lundby på Hisingen. 1995

Lundby utgör en del av Hisingen som sträcker sig utmed Göta älvs mynning och införlivades med Göteborg 1906. Det är en urgammal kulturbygd med talrika fornminnnen, ett bysamhälle med stora gårdar och ett rikt jordbruk. Bokens tyngdpunkt ligger dock på Lundby som industriort, framförallt dominerad av storvarven Lindholmen, Eriksberg och Götaverken fram till 1970-talets varvskris.

Eriksson, Folke : Så var det då : historiska platser på Hisingen. 2007

Kåserier från ett tjugotal historiskt intressanta platser på Hisingen, tidsmässigt från Arendals hällristningar och bronsåldersrösen fram till Torslanda med Göteborgs första flygfält.

Garellick, Robert : Göteborg före grävskoporna. 1997

Göteborgs stadsmiljö förändrades mer under sextio- och sjuttiotalen än under de tidigare 300 åren. Hela bostadsområden försvann nästan spårlöst. En utsökt blädderbok för de som fortfarande kommer ihåg, men också en påminnelse för de yngre om en annan stad och framförallt ett kraftfullt inlägg i debatten om stadsförnyelsens strukturer. Läs även "Bilden av Göteborg" (del 1 & 2) av samme författare/fotograf. Läs mer

Hansén, Stig : Lindholmen berättar. 2002

Lindholmen är den stadsdel i Göteborg som starkast präglats av varvsindustrin, från tiden när världens största fartyg byggdes här fram till varvsnedläggelsen 1976. Stig Hansén har intervjuat ett tiotal personer med lokalanknytning och det har blivit ett antal finstämda berättelser från en stadsdel med intressant varvs- och kulturhistoria.

Zackrisson, Sten : Sjöfartsstaden Göteborg. 2008

Sten Zackrisson började som tioåring att fotografera Göteborg. Det har hunnit bli en ansenlig mängd bilder genom åren. Särskilt intressant är det när motiv kan jämföras med sådär femtio år mellan fotograferingsögonblicken. Det är då det märks att sjöfartsstaden är radikalt förändrad.

Böckerna finns att låna på Älvstrandens bibliotek