Valö Fyr A-Ö

Allmänt om bostadsrättförening

Att äga sin bostad inbjuder till ett personligt engagemang och ansvarstagande,  samtidigt som boendeformen innehåller alla de fördelar som ett gemensamt ägande av fastigheter och dess närmiljö innebär. Detta bidrar både till stabilitet, trivsel och gemenskap och till långsiktig och stark ekonomi med låga boendekostnader som följd.

 

Andelstal

Beskriver hur stor procentuell andel du har i föreningen och hur stor andel av årsavgifterna som lägenheten skall betala. En förening brukar ha insats eller andelstal som beräkningsgrund för årsavgifterna. Det framgår av stadgarna vilken beräkningsgrund som gäller för just din förening. Oftast är andelstalet detsamma som lägenhetens ursprungliga insats i förhållandet till den totala insatsen och kan förenklat uttryckt sägas visa varje bostadsrätts andel av föreningens tillgångar och skulder.

 

Andrahandsuthyrning

Upplåtelse av lägenheten i andra hand kan ske enligt särskilda bestämmelser. För mer information och ansökan se https://www.hsb.se/goteborg/om-boende/bokunskap/for-brf-styrelser/andrahandsuthyrning--sa-funkar-det/

 

Besöksparkering

I Brf Valö Fyr har vi ett antal besöksparkeringar placerade runt om i området och vid infarten till vårt område. Avgifter, tidsbegränsningar och hur man betalar finns angivet på skyltar vid respektive parkeringsyta samt på parkeringsautomaten vid infarten. Se även Parkeringspolicy som finns på hemsidan.

 

Boulebana

Föreningens Boulebana är belägen i anslutning till ValöHus. Boulebanan kan bokas via http://valofyr.aptustotal.se

 

Brandskydd

Ansvar för brandskydd och brandredskap i lägenheten vilar på den boende och inte på bostadsrättsföreningen.

 

Bredband

Föreningen har upphandlat kollektiv TV, Bredband och Telefoni från Telia.

 

Fakta

De 49 husen ligger på sluttningen av bergspartiet Stora Billingen vid Göta älvs utlopp i havet. Arkitekterna Anders Landström och Magnus Stenmark, Landström Arkitekter AB, ritade och planerade området. Husen är av tre olika typer i storlekar om 103, 123 och 136 kvadratmeter. Alla är uppförda i ett och ett halvt plan med fasad i liggande träpanel i grågröna toner och tak i rött lertegel.

 

Felanmälan

Felanmälan görs till HSB, via https://www.hsb.se/goteborg/felanmalan eller på på telefonnummer 010-442 24 24.

 

Flaggning

Föreningens flaggstång finns vid ValöHus. Föreningen ansvarar för flaggning vid allmänna flaggdagar. Om du vill flagga i samband med någon familjehögtid finns flaggan förvarad hos vår flaggmästare.

 

Gemensamhetsdag

Föreningen har vanligtvis två gemensamhetsdagar med korvgrillning, skötsel av grönytor och städning av ValöHus. Föreningen har även andra aktiviteter, som informeras om via email.

 

Grannsamverkan

Grannars samverkan och samarbete med lokal polis är en metod att minska det som kallas vardagsbrottsligheten. Inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen liksom skadegörelse är exempel på sådan brottslighet. Grannsamverkan har också betydelse för tryggheten i området. Det ökar självklart känslan av trygghet att veta att grannar bryr sig om varandra och varandras egendom.

 

Grönytor

Föreningens gemensamma grönytor sköts i huvudsak av upphandlade entreprenörer.

 

Hemsida

Vi har en egen hemsida med information om föreningen samt dokument. www.hsb.se/goteborg/valofyr

 

Historia

Första husen i området var klara för inflyttning 2008, hela området var klart 2010. Vinnare av Årets HSB-projekt 2009-2010 är brf Valö Fyr.

 

Husdjur

De som har husdjur ska se till att dessa inte förorenar inom området, tex i barnens sandlåda eller ValöHus rabatter.

 

Kollektivtrafik

Busshållplatsen Toredamm på Hästeviksgatan ligger rakt över Tånguddsbackens infart. Buss 91 går från Frölunda Torg och Järntorget och stannar vid Toredamm. Spårvagn 11 går från hållplatsen Nyavarvsallén, som ligger en dryg kilometer från Hästeviksgatan.

 

Kommittéer

Föreningen har 3 kommittéer som ska stödja/arbeta för styrelsen i utvalda frågor;

·       Grönytekommittéen

·       ValöHuskommittéen

·       Grannsamverkanskommittén

Vid intresse eller frågor kring dessa områden, kontakta styrelsen.

 

Lekplats

Föreningen har en sandlåda med gunga vid ValöHus, med goda möjligheter till lek och andra aktiviteter. Det finns ytterligare lekplatser vid Tigerstigen samt

Nya Varvet, Hagen och Tångudden. Vid lekplatsen finns även en grill för användning av våra medlemmar.

 

Barns lek är ett naturligt inslag i bostadsområdet. Trots detta är vissa platser mindre lämpade för lek. Tänk på att förklara för barnen vikten av försiktighet vid vår damm, trafiksäkerhet samt att vårda våra gemensamma ytor; att inte trampa i planteringar, bryta grenar på buskar och träd och hålla dörrar fria från klotter.

 

Medlemsinfo

Styrelsen har som ambition att snabbt informera medlemmarna om viktiga beslut och händelser som påverkar de boende i föreningen. Detta sker vanligtvis genom informationsbrev eller ordförandebrev från styrelsen.

 

Motioner

Se Årsstämma

 

Månadsavgift

Månadsavgiften betalas till HSB. Avierna skickas ut en gång per kvartal.

 

Parkeringsplatser

Som boende i föreningen har vi möjlighet att hyra garageplats, carport eller öppen parkering till våra bilar. För förfrågan kring lediga platser, kontakta HSB Göteborg och vicevärden för Valö Fyr på telefonnummer 010-442 20 00.

 

Policies

Brf Valö Fyr har tre policies som beskriver ett antal förutsättningar och regler, som vi alla ska ta hänsyn till och följa. Dessa är

- Trädpolicy

- Policy för utomhusbelysning

- Parkeringspolicy

Samtliga finns på vår hemsida under Policies.

 

Samlingslokal

Se ValöHus

 

Sophantering

Föreningen har tre soprum i området. Endast hushållsavfall får slängas i våra soprum. Inget annat får slängas i kärlen i soprummen eller lämnas i soprummen.

 

Tidningar och förpackningar av glas, plåt och papp samt småbatterier ska slängas i respektive uppmärkt återvinningskärl på återvinningsstation, se Återvinningsstation. Miljöfarligt material, glödlampor, grovsopor mm ska lämnas på återvinningscentral.

 

Styrelse

Föreningens styrelse utses av årsstämman och har att förvalta egendom och ekonomi. Protokoll från styrelsesammanträden är enligt föreningslagen ej offentliga. Styrelsemedlemmarna är inte vicevärdar eller fastighetsskötare. För aktuell styrelse, se vår hemsida.

 

Telefoni

Föreningen har upphandlat kollektiv TV, Bredband och Telefoni från Telia.

 

TV

Föreningen har upphandlat kollektiv TV, Bredband och Telefoni från Telia.

 

Underhåll

Till skillnad från vad som gäller i villa behöver medlemmen inte sköta underhållet utanför själva lägenheten eftersom medlemmen inte äger sin lägenhet fysiskt, utan äger en nyttjanderätt. Information finns i broschyren ”Vem skall underhålla bostadsrätten”, som finns på https://www.hsb.se/contentassets/c00207eb0d3c45afb5aa1906c1c980b0/vem-underhaaller-bostadsraetten.pdf

 

Valberedning

På årsstämman väljs en valberedning som har till uppgift att för stämman föreslå ledamöter till föreningens styrelse, kommittéer, revisor, styrelsearvoden mm.

 

ValöHus

ValöHus är vår gemensamma samlingslokal. Huset hyrs endast ut till medlemmar i Brf Valö Fyr. Avgiften för att hyra lokalen läggs på kommande hyresavier och sköts av HSB. Bokning sker via vårt bokningssystem  http://valofyr.aptustotal.se eller kontakta HSB Göteborg och vicevärden för Valö Fyr på telefonnummer 010-442 20 00. Mer detaljerad information kring vår samlingslokal, priser och dyl hittas på vår hemsida www.hsb.se/goteborg/valofyr.

 

Årsstämma

Årsstämman är föreningens högsta beslutande organ och ska hållas varje år. Motioner till stämman ska vara inlämnad till styrelsen skriftligen före februari månads utgång.

 

Återvinningstation

Återvinningsstation finns på andra sidan av Hästeviksgatan, vid Toredamm samt bakom Nya Varvets livs vid Rengatan.

 

Återvinningscentral

Återvinningscentral hittar du närmast i Högsbo industriområde, A Odhners Gata 19. Länk till Högsbo Återvinningscentral