Bra att hållbarhet har blivit folkligt

Hur mycket flyg tål jorden? Hur många kilo köttkonsumtion klarar klimatet? Vad betyder det egentligen att elcykeln blev årets julklapp? Oavsett vad man tycker om frågorna är det ett tydligt tecken i tiden. Hållbarhet engagerar konsumenten i vardagen.

Hållbarhet har alltid varit bottenplattan i HSB. Det hade andra namn förr, och medvetenheten har naturligtvis varierat över tid. Sedan HSBs start för snart 100 år sedan har vi strävat efter det goda boendet, både i vårt byggande och vår förvaltning. Vi har skapat bostäder som många efterfrågar och vi har ständigt påverkat politiken för att få till stånd en social bostadspolitik. Vi skapar social hållbarhet. För att ge våra medlemmar inflytande och ansvar över sitt eget boende skapade vi bostadsrätten. Idag hade vi sagt att vi bidrar till ekonomisk hållbarhet. Och vi har under en längre tid använt sunda byggmaterial och jobbar ständigt för att hålla nere energiförbrukningen. Idag hade vi sagt att vi tar ansvar för miljömässig hållbarhet.

Men i längden är det inte hållbart att hänvisa till historien. För att klara konkurrensen och fortsätta ta ett stort samhällsansvar måste vi ständigt utvecklas. HSBs förbundsstyrelse har därför beslutat om en gemensam strategi för hållbar tillväxt, baserad på nationella och internationella riktlinjer, rekommendationer och mål för hållbarhet. I strategin finns fokusområden som handlar om resurseffektivitet, klimat, tillväxt av hållbara tjänster och produkter och att vara en viktig aktör för det hållbara samhället. Det är ett tydliggörande och en naturlig utveckling av HSBs ständiga hållbarhetsarbete, men ska också ses som ett viktigt bidrag till FN:s 17 globala hållbarhetsmål i Agenda 2030.

2017 har varit ett hoppfullt år för HSB. Vi har stadigt ökat antalet bosparare och medlemmar: idag är vi omkring 624 000 medlemmar. Vi har överträffat vårt mål om minskad klimatpåverkan med nära det dubbla: en minskning med hela 54 procent. Och könsfördelningen i våra ledningsgrupper är nu i stort sett helt jämn: 52 procent män och 48 procent kvinnor.

HSB har byggt omkring 500 000 bostäder sedan vi grundades 1923 som en konsekvens av 1920-talets bostadskris. Omkring 1 700 av dessa påbörjades under 2017. Med tanke på att fastigheter och bostäder står för cirka 40 procent av Sveriges energianvändning är vårt ansvar stort. Och även om nyproduktionen naturligtvis är viktig när vi pratar hållbarhet är majoriteten av Sveriges bostäder redan byggda. Därför är det särskilt viktigt att hitta smarta lösningar för befintliga bostäder. En stor utmaning är att vi boende måste ändra vårt eget beteende om vi vill leva i ett hållbart samhälle.

För att få mer kunskap om människors beteenden har HSB byggt det världsunika forskningsboendet HSB Living Lab. Här pågår resan mot det goda boendet varje dag, och det som händer i huset studeras av forskare i realtid. I HSB Living Lab pågår i dag över 40 forskningsprojekt som handlar om allt ifrån socialt samspel i tvättstugan till fasadintegrerade solceller.

Nu när hållbarhetsfrågorna äntligen har blivit folkliga är förutsättningarna för att skapa ett hållbart samhälle hoppfullare än på länge. Om inte frågorna diskuteras vid köksborden är det svårt att få politiker och företag att engagera sig tillräckligt. Tillsammans kan vi skapa det goda boendet.

Anders Lago signatur
Anders Lago
Förbundsordförande HSB

 

Samordnade hållbarhetsaktiviteter under året


Under 2017 har vi genomfört en rad större hållbarhetsaktiviteter inom HSB. Här är ett urval:

  • HSBs strategi för hållbar tillväxt integrerades i vår affärsstrategi (HSBs kompass) vid HSB-stämman i maj 2017
  • En intressentdialog med leverantörer och partners har genomförts för att stämma av vilka väsentliga hållbarhetsfrågor HSB ska arbeta med
  • Fyra HSB-föreningar och två nationella bolag har genomfört GAP-analyser med hjälp av standarden ISO 26000
  • Två nya bolag har implementerat HSBs leverantörsbedömningsverktyg
  • Fem bolag och HSB-föreningar omfattas av den nya lagstiftningen om hållbarhetsredovisning, och rapporterar enligt lagen och standarden för hållbarhetsredovisning; Global Reporting Initiativ (GRI Standards) för verksamhetsåret 2017
  • Sedan slutet på 2017 pågår ett arbete för att samordna HSBs gemensamma hållbarhetsarbete kommunikativt