Om redovisningen

HSBs gemensamma hållbarhetsredovisning omfattar uppföljning och rapportering av hållbarhetsarbetet inom regionala HSB-föreningar, bolag och riksförbund under perioden 1 januari 2017–31 december 2017, vilket också är HSBs räkenskapsår. HSBs strategi för hållbar tillväxt antogs under 2017, varför den totala rapporteringen ännu inte omfattar samtliga regionala HSB-föreningar. Antal rapporterande HSB-föreningar, totalt och per indikator, påverkas även av HSBs federativa organisation med frivilliga mål.

Ladda ner hållbarhetsredovisningen som utskriftsanpassad pdf.

I redovisningen berättar vi om hur vi arbetar med miljö, socialt ansvar och ekonomi för att vara relevanta för våra intressenter i dag och i framtiden. Rapporten omfattar främst den verksamhet som har betydande och direkt påverkan ur ett hållbarhetsperspektiv, det vill säga HSBs egna verksamhet såsom egenägda fastigheter och nyproduktion. Verksamheter som står utanför HSBs direkta kontroll, som leverantörer och kunder, ingår i viss mån i redovisningen. Till exempel beskrivs HSBs processer för att säkerställa miljömässig och social hållbarhet hos leverantörer. Rapporteringen omfattar exempelvis inte bostadsrättsföreningarnas klimatpåverkan från energianvändning och inte heller klimatpåverkan från byggmaterial och inköp.

HSB har identifierat väsentliga frågor som gäller för hela HSBs verksamhet. Nedan följer en detaljbeskrivning av de avgränsningar som har gjorts för respektive indikator, som har inspirerats av GRI Standards.

Läs om avgränsningar i hållbarhetsredovisningen (pdf).

 

Försiktighetsprincipen


HSB har som ambition att tillämpa försiktighetsprincipen i all verksamhet. Principen innebär att vi som verksamhet ska vidta skyddsåtgärder och iaktta de begränsningar som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Ett exempel på hur vi tillämpar försiktighetsprincipen är att använda webbverktyget Byggvarubedömningen för att fasa ut farliga kemiska ämnen ur byggvaror när vi bygger bostäder.

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller vill veta mer om ett specifikt område i redovisningen.
Camilla Hallerborn, ansvarig verksamhetsstyrning på HSB Riksförbund
Sofia Hagman, chef hållbarhet och public affairs på HSB Riksförbund