Kooperationen en stadig grund för att möta utmaningarna

_DSC0073_LR.jpg

Vi lever i en osäker tid. När jag skriver dessa rader i maj 2020 befinner vi oss mitt i en global pandemi. Hur länge coronakrisen kommer att pågå och vilka svallvågor den ger är svårt att sia om. Men en sak vet jag: HSB är en kooperation som står väl rustad att möta utmaningarna vi står inför.

Kooperativa företag står på en stadig och hållbar grund. Vi driver vår verksamhet långsiktigt med våra medlemmars bästa för ögonen och drivs inte av kortsiktiga vinstkrav. HSBs värderingar som sammanfattas i ETHOS – engagemang, trygghet, hållbarhet, omtanke och samverkan – vägleder oss, särskilt nu när vinden blåser hårt. Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att lyckas navigera oss ur den här krisen.

Samtidigt som vi har anpassat HSBs verksamhet för att minska smittspridningen av covid-19 i samhället fortsätter vi oupphörligt med vårt hållbarhetsarbete. Sällan har det blivit så konkret för mig hur HSBs strategiska hållbarhetsarbete hänger ihop med helheten som när jag deltog på FN:s klimattoppmöte i New York, hösten 2019. HSB var, som en av få aktörer från det svenska näringslivet, inbjudna att delta när politiska ledare och representanter från organisationer världen över möttes. Mötet präglades av ett stort engagemang och en vilja att göra mer för att nå FN:s hållbarhetsmål. Jag lämnade FN-skrapan med förnyad energi inför vårt fortsatta arbete framåt.

HSBs strategi för hållbar tillväxt utgår från FNs globala hållbarhetsmål. När vi summerar 2019 kan vi se stora framsteg på vissa områden – som en fördubbling av solel under året – medan vi behöver växla upp arbetet inom andra. Våra fokusområden är resurseffektivitet, klimat, hållbara tjänster och produkter och viktig samhällsaktör. Utifrån dessa områden sätter vi våra mål. Till exempel ska vi sänka vår klimatpåverkan med 75 procent till år 2023. Utvecklingen går åt rätt håll – vi ligger nu på 54 procents minskning – men för att nå det uppsatta målet behöver vi intensifiera vårt arbete ytterligare under kommande år. Det handlar till exempel om att minska klimatpåverkan när vi bygger nya bostäder och att nå en fossilfri uppvärmning av våra fastigheter. Det handlar även om att utveckla förvaltningstjänster som stöttar bostadsrättsföreningarna i deras hållbarhetsarbete. Det kan vara att erbjuda paket för solceller eller laddstolpar och att successivt förbättra våra energirådgivningstjänster.

Det går inte att prata om HSBs hållbarhetsarbete utan att nämna HSB Living Lab – en världsunik arena där vi utvecklar framtidens hållbara boende. Under 2019 nådde vi milstolpen 100 forskningsprojekt i det levande labbet. Bland annat testas fasadintegrerade solpaneler och hyresgästerna får prova att duscha i badrumsvatten som renats i huset, med syftet att skapa ett lokalt cirkulärt system för vattenåtervinning.

Rollen som viktig samhällsaktör innebär att vi behöver sträva efter att spegla samhällets sammansättning. Sedan ett par år tillbaka mäter vi därför mångfalden i HSB, med målet att ha samma andel medarbetare med utländsk bakgrund som i resten av samhället år 2023. Att börja mäta är ett första steg mot förändring och vi har en bra bit kvar. När det gäller ledningsgrupper och styrelsers sammansättning är vi långt ifrån målet att spegla samhällets mångfald. På medarbetarnivån ser det betydligt bättre ut, även om vi inte heller där har nått hela vägen fram. Vi är redo att ta tag i dessa utmaningar och lösa dem i samverkan med våra medlemmar. För om vi har dragit någon lärdom hittills av coronakrisen så är det att vi tillsammans är kapabla att göra stora omställningar fort, både på det privata och det samhälleliga planet. Vår övertygelse är att en hållbar värld är möjlig, och HSB kommer outtröttligt att bidra på alla sätt vi kan till att uppnå de globala hållbarhetsmålen.

Var rädda om er!

Anders Lago signatur
Anders Lago
Förbundsordförande HSB