HSB MälarDalarna – energibantat miljonprogramshus

Ett miljonprogramshus som energibantat till under vad som krävs för nyproduktion – är det möjligt? I brf Promenaden i Falun har det blivit verklighet tack var en långsiktig satsning på värmeåtervinning och egenproduktion av energi.
Solceller i brf Promenaden

Bostadsrättsföreningen Promenaden i Falun är en typisk miljonprogramsfastighet med 75 lägenheter i tre huskroppar, byggda av HSB år 1969. Till det yttre ett alldeles vanligt svenskt flerbostadshus – men det räcker med att kliva in i en av portarna för att förstå att fastigheten skiljer sig från mängden. I trapphuset hänger energideklarationen som visar att brf Promenaden har energiklass A.

– När vi började vår energiresa 2002 låg energianvändningen på 224 kWh per kvadratmeter och år. Idag är den 46 kWh per kvadratmeter och år, vilket är en bra bit under Boverkets krav på nyproduktion, berättar Jan Berg, ordförande i brf Promenaden.

Taxehöjningar blev startpunkten

Hur är det möjligt att få ner energianvändningen så mycket i ett vanligt flerbostadshus? Svaren är en målmedveten satsning med fokus på värmeåtervinning och egenproduktion av energi från solfångare och solceller.

– Idag producerar och återvinner vi över 60 procent av den energi som används i föreningen. Det innebär rejält sänkta kostnader för oss som bor här och dessutom ett minskat klimatavtryck, säger Jan Berg.

Startpunkten för brf Promenadens energiresa var kraftiga taxehöjningar på el och fjärrvärme som aviserades 2002. För att inte behöva höja avgifterna på grund av prisökningarna, skulle föreningen bli tvungen att ta av sparat kapital. Styrelsen tog då beslut om en kursändring – istället för att ständigt lägga mer pengar på el och fjärrvärme skulle man se över och sänka energianvändningen. 

Avgörande förändringar

Brf Promenadens resa mot väsentligt minskad energianvändning består av många sammantagna investeringar och förändringar. Här är några av de mest avgörande:

  • Radiatorbyte och driftoptimering
    Temperaturen i fastigheten varierade tidigare mellan 19 och 26 grader beroende på mätpunkt. Lösningen blev större radiatorer och noggrant justerad värme som fördelades bättre mellan lägenheterna.

  • Värmeväxlare återvinner energi
    Ett stambyte minskade både vatten- och värmeanvändning. Hushållselen, som tidigare ingått i månadsavgiften, lades samtidigt om till IMD (Individuell mätning och debitering).
    Man installerade ett webbaserat styrsystem för att hålla koll på processerna i energicentralen och en värmeväxlare som tar hand om energin i frånluften och skjutsar tillbaka den för att värma tappvarmvatten och värmesystem.

  • Solen främsta energikällan
    Solcellerna på taken genererar ca 100 000 kWh per år och är en av Dalarnas största anläggningar. Anläggningen kompletterades med elbilsladdare både i garaget och på gästparkeringen där besökare mot en avgift kan ladda sin bil.

  • Avloppsvärmeväxlare 
    En avloppsvärmeväxlare tankar energi i vattnet som lämnar lägenhterna. Vattnet är i genomsnitt 20 grader varmt och när det går i retur i avloppssystemet håller det cirka 5 grader, det vill säga en återvinning på 15 grader.

Aktiva investeringar spar pengar och klimat

Föreningens avancerade styrsystem är ”hjärnan” som håller koll på processerna i husets energisystem. Systemet tar löpande in data från ett stort antal temperaturgivare och flödesmätare för att i varje ögonblick kombinera frånluftvärmepump, solenergi och värmeåtervinning på ett optimalt sätt. Kopplingen till fjärrvärmenätet finns kvar som en reserv att ta till i sista hand.

– Men numera köper vi bara 10 procent av den energi vi använder, resten är egenproduktion och återanvändning, säger Jan Berg, ordförande i brf Promenaden.

Sedan 2003 har brf Promenaden investerat omkring 8 miljoner kronor på energieffektiviserande åtgärder – pengar som sparats in många gånger om.

– Vi gör skillnad på passiva och aktiva investeringar. Aktiva investeringar är allt sådant som bidrar till att spara energi och därmed pengar och klimat. Om vi inte ställt om 2003 hade fjärrvärmekostnaden nu legat på omkring 1 225 000 kronor per år, vilket motsvarar nästan en fjärdedel av föreningens årsomsättning. I år har vi bara budgeterat 100 000 kr för fjärrvärme, säger Jan Berg.

Tack vare energisatsningen har föreningen inte behövt höja avgifterna sedan 2014.

– Samtidigt har vi varit noga med att boendekomforten ska vara bra med jämn värme och bra ventilation i lägenheterna. Medelåldern i föreningen ligger på över 75 år och många har bott här sedan huset byggdes.

Läs mer i en artikel publicerad på Informationscentrum för hållbart byggande.