Värme och ventilation

Värmeväxlaren är viktig för både värme och ventilation i din lägenhet. Värmeväxlaren värmer lägenheten större delen av året genom att värma upp tilluften med ett tillskott från elementen, vintertid. Sätter du anläggningen i Borta-läget så minskas ventilationen och då håller inte systemet värmen och ventilationen i lägenheten på normal nivå. Detta påverkar också köksfläkten med ett sämre utsug.

Alla föreningens lägenheter har ett ventilationssystem av typen Swegon Casa R3 Smart.
Ventilation håller temperaturen och syrenivån i bostaden på en bra nivå och tar dessutom bort skadliga ångor och lukter. Det är därför viktigt att du som boende känner till funktionerna.

Köksfläkten är en viktig del av ditt ventilationssystem. Från köksfläkten kan du förutom att starta köksfläkten även aktivera forcerad ventilation. Köksfläkten måste vara av typ som fungerar ihop med ventilationssystemet.

Det är inte tillåtet att ansluta reglerutrustning, som till exempel manöverpanel Smart, till ventilationssystemet utan skriftligt tillstånd från styrelsen.

Köksfläkten.
De flesta köksfläktarna är av typen Casa Jazz. Från köksfläkten styr du ventilationsaggregatets smart-funktioner. Se till att spiskåpa och fettfilter rengörs regelbundet, annars minskar förmågan att fånga upp os betydligt och fett kan orsaka brandrisk. Rengör spiskåpans ytor med en fuktig duk och milt diskmedel. Använd inga puts- eller lösningsmedel för rengöring. Vid normal användning ska fettfiltret eller fettfiltren rengöras ungefär två gånger per månad.
Ett filter rengörs enkelt genom att du lägger filtret i vasken, häller på varmt vatten och diskmedel. Vänta en timma och skölj noga i varmt vatten.
Om ett fettfilter diskas i diskmaskin kan det orsaka att färgen på filtrets yta ändras.

Längst ned på sida finner du en beskrivning knapparnas fuktion.

Ventilationssystemet.
Föreningen sköter byte av ventilationssystemets filter, två gånger per år. Vidare genomförs en obligatorisk ventilationskontroll vart tredje år då luftflödena mäts och kontrolleras. Det är viktigt att du inte ändrar inställningen på frånluftsventilerna, se bild nedan.
Ventilationssystemet är inställt för att ge en rumstemperatur på 22-23 grader året runt och har ett eget värmeelement för att minimera kondens. Systemet har också ett läge för sommardrift som kan aktiveras. Du styr själv ventilationssystemet från köksfläkten där du kan ställa systemet i tre olika lägen, BORTA - HEMMA - FORCERING. Bor du i gathusen kan du själv justera rumstemperaturen och aktivera sommardriften. Kontakta föreningen om du vill ha svalare eller varmare i din lägenhet.

Du som har en egen kylanläggning i lägenheten, tänk på att om den svala luften kommer in i systemet startar systemets värmeelement samt värmeväxlar för att systemet eftersträvar 22-23 grader i tilluft. Ventilationssystemet mäter temperaturen i lägenheterna på tilluften.

Värmeelementen.
Elementen i lägenheterna och allmänna utrymmen startar automatiskt när utomhustemperaturen understiger 15 grader. Elementen ger den värme som kan behövas när värmeväxlaren inte räcker till. Du kan alltid sänka värmen i lägenheten genom att justera termostaterna på dina element. Termostaterna på radioatorerna stänger av värmen när temperaturen i lägenheten är 22 grader.
Temperaturen i föreningens lägenheter är justerad till 21-22 grader.

Det är viktigt att du som boende "motionerar" termostatventilen genom att några gånger varje år vrida fram och tillbaka några gånger på elementets termostat.

Handdukstork.
Du slår på värmen på handdukstorken i badrummet på vippbrytaren, undersidan av höger fäste.
Trycker du på någon av de svarta knapparna på undersidan startar en timer som stänger av värmen efter 6 timmar. Se bild nedan. När värmen är påslagen lyser rött sken. När timern är aktiverad lyser ett rött sken samt ett grönt blinkande sken. Om timern är aktiv och värmen har stängts av lyser ett blått sken med ett grönt blinkande sken.

Justering av ventilationssystemet.
En tekniker kan justera inblåsningstemperaturen ifrån aggregatet. Aggregatet i lägenheten är INTE värmekällan utan används för att bibehålla värme eller för att kyla lägenheten med sval utomhusluft under varma sommarnätter. Boende får inte ändra inställningar gällande flöde och tryck som gjorts under driftsättningen som är godkända vid slutbesiktning. Gör man detta finns det risk att det både blir underkänd OVK, samt att man kan bygga över och undertryck i lägenheten. Ett för högt övertryck kan orsaka skador på fastigheten, såsom fuktskador tex.. Man kan även skada fläktarna i aggregatet och förkorta livslängden på dessa.

Lägenheter med särskilt injusterad ventilationsanläggning.
Vissa lägenheter har en ventilationsanläggning som är injusterad för att inte värmeväxla och inte tillföra värme under varma perioder.
Detta särskilda läge aktiveras enkelt genom att läget FORCERING aktiveras på köksfläkten. När FORCERING är aktivt kommer ventilationen gå med hög fart, värmeväxlingen är avstängd för att sval utomhusluft skall kyla lägenheten och det forcerade läget är aktivt till dess att anläggningen ställs i  HEMMA läge. Det finns alltså ingen tidsbegränsning när FORCERING är aktivt i dessa lägenheter. Används FORCERING under vinterhalvåret fungerar värmeväxlingen normalt och lägenheten får en ökad luftväxling. Ventilationssystemet har en normal funktion i läge HEMMA och BORTA i dessa lägenheter. Se Val av driftläge - ventilation nedan.

Radhusens reglercentral.
Föreningens radhus har en egen reglercentral för värme och varmvatten. Mer information om reglercentralen finner du här.

Kompensation för reglercentral.
För att kunna få värme och varmvatten måste alla lägenheterna i föreningen vara ansluten till en reglercentral. Reglercentralen är inkopplad på elnätet. Elförbrukningen beror på värme- och varmvattenförbrukningen i lägenheterna.  I punkthusen är reglercentralen placerad i UC på Havsgatan 43 och i gat- och radhusen finns en reglercentral i varje lägenhet. Reglercentralen i radhusen är kopplad till hushållsel i respektive lägenhet men reglercentralen i punkthusen är kopplad på fastighetsel som delas av alla bostadsrättshavare enligt andelstalet för respektive lägenhet. Detta innebär att gat- och radhusen betalar el för två reglercentraler. Varje lägenhet skall endast betala el för en reglercentral, därför får boende i gat- och radhusen ett avdrag på månadsavgiften för den del av månadsavgiften som avser elförbrukningen i UC på Havsgatan 43. Detta avdrag är för närvarande ett schablonavdrag på 50 kronor/månad eller 600 kronor/år för alla gat- och radhus.
Avdraget beräknas enligt formeln: Elförbrukningen i UC x elkostnad x andelstalet i procent.
Om kostnaden för el i UC på Havsgatan 43 överstiger schablonbeloppet kommer detta att kompenseras särskilt för respektive lägenhet enligt formeln ovan.

 

 

Bilder ventilation
  • Handdukstork
    Handdukstork
  • Val av driftläge - ventilation
    Val av driftläge - ventilation
  • Köksfläkt
    Köksfläkt
  • Frånluftsventil
    Frånluftsventil