Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bostadsrätt - så funkar det!

18 januari 2019 Att "bo i lägenhet" - vad innebär det egentligen? Svaret beror på om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt. Här reder vi ut hur det egentligen fungerar att bo i en bostadsrättsförening.

1. VEM ÄGER EGENTLIGEN?
En hyresrätt innebär att du hyr en lägenhet i en fastighet som ägs av en hyresvärd - kanske en privatperson eller ett kommunalt bostadsbolag. I en bostadsrätt är det du och dina grannar som tillsammans äger hela fastigheten. Du har rätt att nyttja just din lägenhet, men du är även medlem i en bostadsrättsförening och äger en andel i den. Bostadsrätten som boendeform finns endast i Sverige, med varianter i övriga nordiska länder. Den instiftades i början av 1900-talet som ett sätt för boende i flerfamiljshus att ta kontroll över inkomster och utgifter i stället för att vara beroende av privata hyresvärdar.

2. VILKET REGELVERK STYR?
I en hyresrätt är det hyreslagen som styr dina rättigheter och skyldigheter. Den ser likadan ut, oavsett i vilken hyresrätt du bor. Bor du i en bostadsrätt är det däremot bostadsrättslagen och lagen om ekonomiska föreningar som styr, men även den enskilda föreningens stadgar påverkar vad du får och inte får göra. Det som är tillåtet att göra i en förening kan vara otillåtet i en annan. Därför är det viktigt att veta vad stadgarna säger i just ditt fall.

3. VAD KAN JAG PÅVERKA?
I en bostadsrätt kan du påverka mycket, möjlighet till engagemang är själva grundidén med bostadsrätten. I lägenheten bestämmer du själv till stor del hur det ska se ut när det gäller färg, tapeter, köksskåp, kakel, golvytor och liknande. Däremot behöver du oftast tillstånd från föreningen för att till exempel flytta ledningar, stammar och bärande väggar. Du kan även påverka hur resten av fastigheten sköts och utvecklas genom att vara aktiv i föreningen, exempelvis rösta på årsstämman, skriva motion (ett förslag) till stämman eller engagera dig i styrelsen. I en hyresrätt har du rätt att måla och tapetsera om så länge du gör det fackmannamässigt. I övrigt bestämmer hyresvärden. Du kan påverka indirekt genom att bli medlem i en hyresrättsförening. Den kan dock inte påverka fastigheten direkt.

4. VAD HAR JAG FÖR ANSVAR?
I en bostadsrätt ansvarar du för att betala månadsavgiften till föreningen. Du ansvarar också själv för i princip allt underhåll och alla reparationer inne i lägenheten. I en hyresrätt har du ansvar för att betala hyran men inget ansvar för underhåll och reparationer, det ska värden sköta. I båda fallen har du självklart ansvar för att vårda lägenheten väl och att inte störa dina grannar.

5. OCH VAD KOSTAR DET?
Köper du en bostadsrätt behöver du betala en köpeskilling till säljaren. Du behöver med andra ord ett startkapital. Du behöver ofta ta lån och därmed kunna betala ränta och eventuella amorteringar. Du ska även betala en månadsavgift till föreningen. Då du själv ansvarar för underhåll och reparationer i din lägenhet är det viktigt att ha en buffert om något går sönder och måste bytas ut. I en hyresrätt behöver du inget startkapital, där ansvarar du bara för att betala din hyra.