Info stambyte

HSB Brf Lundegård

 

Välkomna till informationsmöten veckorna 19-21

Styrelsen samt Byggpartner presenterar och informerar.

 

Pga av Coronasituationen så blir informationsmöte trapphus vis. Vi kommer att hålla till i källaren på Hagavägen, i en lokal där vi har byggt upp ett standardbadrum.

Vi kommer att informera genom att visa en film från Byggpartner, där de går igenom projektet samt från HSB, där de kommer att redogöra för finansiering och kostnader för stambytet.

Använd följande länk https://youtu.be/quAQ6bHxve8

för att se filmen, kan vara lättare att ställa frågor efter man sett filmen.

 

Informationsmöten är inplanerade veckorna 19-21.

 

Exakta tider kommer att sättas upp i trapphusen under nästa vecka samt information om hur vi ska uppträda för att undvika risken för smittspridning.

 

 

 

Öppet hus, tillfällen för alla medlemmar att ställa specifika frågor kring den egna lägenheten kommer att hållas i ett senare skede

 

 

 

 

Extra föreningsstämma genom poströstning kommer att ske Torsdag 27 Maj 2021 kl 18:00.

 

 

Det föreningsstämman ska ta ställning till är:

 

Styrelsen föreslår att stämman beslutar att föreningen övertar medlemmens underhållsansvar i lägenheterna i berörda utrymmen under ombyggnadstiden med anledning av rörbyten.

 

Beslutet innebär att medlemmar godkänner att föreningen övertar underhålls- och reparationsansvar under den tid arbete sker i bostadsrätten, det vill säga under tiden då badrum och kök med mera byggs upp efter rörbytet.

Beslut ska tas med enkel majoritet på stämman för att det ska gälla.

 

Styrelsen föreslår även att stämman beslutar om att föreningen ges rätt att utföra de förändringar i bostadsrätterna som uppkommer med anledning av ny rördragning i badrum och kök i samband med upprustning av rörstammar.

 

I samband med rörbyten kommer förändringar inom badrum att uppkomma. Förändringarna kommer att presenteras vid informationsmöten och öppet hus (tider och plats enligt framsida) Medlem ska lämna sitt samtycke till ovan förändringar. Beslut ska tas med 2/3 majoritet stämman för att det ska gälla. De som ej poströstar ska i efterhand lämna sitt samtycke.

 

De som inte poströstat på stämman måste i efterhand svara frågan om förändringar i Iägenheten. En samtyckesprocess tar hand om detta. Ni som inte poströstat stämman kommer att få en kortare information hemskickad tillsammans med den en blankett där ni svarar och skickar tillbaka till anvisad adress.

Man svarar ja eller nej till förändringarna.

 

De som stämman och i efterhand svarar nej till förändringarna kommer att kallas till hyresnämnden. Föreningen ansöker om ett ärende till hyresnämnden och ”nejsägarna” blir motparter mot föreningen.

Hyresnämnden avgör till parts fördel.

 

Det i sin tur kan medföra att projektet kan skjutas framåt i tiden och kostnaderna kan öka.

Det tar för närvarande lång tid att ärendet behandlat i hyresnämnden.

här blir det i din lägenhet

 

Följande enkla beskrivning av åtgärder utgör grund för  medlemmars ställningstagande gällande samtycke till förändring. Mer information kommer att lämnas på informationsmötena

 

Vissa ändringar gällande placering av utrustning i våtrummen kommer att ske. Detta för att säkerställa att vi kan uppfylla de regelverk som finns gällande Säker Vatten (SVI) och tätskikt (BBV och GVK).

Ritningar de olika våtrumstyperna kommer att visas på informationsmötet.

 

Nedanstående moderna grundstandard föreslås i alla lägenheter. Förutom grundstandarden står det var och en fritt att anpassa utförandet efter sina önskemål. Inom grundstandarden kommer det att finnas valmöjligheter i begränsad omfattning. Mot extrakostnad kommer det även finnas möjligheter till tillval för den bostadsrättsinnehavare som önskar ändra eller komplettera grundstandarden.

Bostadsrättsinnehavaren köper tillvalen direkt av entreprenören, till priser som fastställs i tillvalslistor eller som offereras.

Även önskemål gällande ombyggnad av våtrummen går bra, även det hanteras direkt mot entreprenören.

Entreprenören är van att hantera den typen av frågor. Man ska vara medveten om att större ombyggnadsarbeten i lägenheten inte får påverka huvudtidplanen för stambytesarbetena. Arbetet i lägenheten kan ta längre tid än det som är planerat.

 

Entreprenören kommer också klart och tydligt meddela detta till er ifall det skulle bli aktuellt.

 

Det är inte tillåtet att anlita egna entreprenörer för arbeten i lägenheterna under den tiden som arbeten pågår där. Detta med hänsyn till gällande arbetsmiljöregler.

 

 

Det utförande vi presenterar här bedömer vi att de allra flesta kommer bli nöjda med. Ambitionen har varit att våtrummen ska en modern och funktionell standard.

Våtrummen utrustas med nytt tätskikt och moderna keramiska plattor (kakel/klinker) samt att utrustningen i övrigt håller god standard.

Grundutförande och tillvalsmöjligheter kommer att redovisas i detalj vad gäller fabrikat och färg i god tid innan byggstart.

Ett visningsrum kommer att iordningställas där ni i lugn och ro kan titta på de produkter som ingår i grundutförandet.

Där kommer även vissa tillvalsförslag att finnas framme.

 

Våtrummen

 

Alla våtrum renoveras i sin helhet. Installationer för vatten, avlopp, värme och el, kakel, klinker och fyllning i golv rivs ut. Golvet sänks där så är möjligt. Rummet saneras från eventuell asbest och fukt. Ett nytt våtrum byggs upp från grunden med nya rör för tappvatten och avlopp samt nya tätskikt, vägg- och golvbeklädnader med elektrisk golvvärme.

Rören inom utrymmet dras på så vis att de minimeras risk för framtida vattenskador. Alla åtgärder syftar till att följa byggbranschens krav på vattenskadesäkert byggande.

 

WC-utrymmen

 

Alla WC-utrymmen renoveras i sin helhet. Installationer för vatten, avlopp, värme och el, kakel, klinker och fyllning i golv rivs ut. Golvet sänks där så är möjligt. Rummet saneras från eventuell asbest och fukt. Ett nytt WC-utrymme byggs upp från grunden med nya rör för tappvatten och avlopp samt nya tätskikt på golv.

Rören inom utrymmet dras på så vis att de minimerar risk för framtida vattenskador. Alla åtgärder syftar till att följa byggbranschens krav på vattenskade säkert byggande. Toalettstolen blir golvställd.

Alla elledningar, strömbrytare och eluttag byts ut mot nya i jordat utförande. Snickerier målas, ny tröskel i ek installeras. Dörrfoder målas. Dörrbladet hängs av och lämnas utan åtgärd. Handdukskrok och toalettpappershållare installeras.

 

Väggar målas vita. Ovan tvättstället sätts ett ”stänkskydd” med vitt kakel, 15x15 cm. golvet läggs våtrumsmatta, klinker som tillval är 10x10 cm. Klinker kommer att finnas i några valfria kulörer, En klinkersockel sätts då nedtill vägg vid golven.

Ny spegel installeras ovan tvättställ, 1 styck 4-krok för handdukar, toapappershållare installeras.

Nytt tvättställ förses med ny ettgreppsblandare.

Nytt eluttag vid dörren i samband belysningsknapp.

 

Hallarna

 

Nya elledningar dras från proppskåpet till våtrum i befintliga kabelrör, alternativt i takvinkel i hallen. Ny elcentral med jordfelsbrytare installeras i befintligt läge.