Trivsel och ordningsregler

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen samt att verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också föreningens ordningsfrågor. Styrelsen har därmed ansvaret för föreningens ordningsregler. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus. Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar och boende. Utöver ordningsreglerna gäller föreningens stadgar.

 För vem gäller ordningsreglerna?

 Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas, liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.

 Vad händer om ordningsreglerna inte följs?

 Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarliga fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna, måste den först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter, och om medlemmen trots uppmaning till efterrättelse inte följer reglerna, kan det bli fråga om uppsägning.

 Allmän aktsamhet

 Var aktsam om och vårda väl föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

  Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarliga fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna, måste den först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter, och om medlemmen trots uppmaning till efterrättelse inte följer reglerna, kan det bli fråga om uppsägning.

  Gemensamma kostnader

  Iaktta sparsamhet vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Kostnader för vatten och gemensam el betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt. Värme är även en gemensam kostnad, tänk på att vara sparsam med värmen.

  Trivsel:

  • Blommor på balkongen är trevligt och vackert men tänk på att blomsterlådorna skall hängas på räckets insida. Därmed elimineras riskerna om lådan skulle falla ned. Tänk på att vattna med måtta så att inte överskottsvattnet rinner ner till grannen under.

 • Vädring på balkongen är tillåten förutsatt att det inte skapar olägenhet för andra, men skall då ske så lågt och så långt in som möjligt. Samma regler gäller för torkning av tvätt. Det är förbjudet att hänga ut mattor och liknande över balkongräcket.

 • Tänk även på att innergården är väldigt lyhörd. En varm sommarkväll/natt kan det vara många som har sitt sovrumsfönster öppet. Om någon för högljudda samtal eller spelar musik ute på balkongen kommer grannarna kanske att störas av detta. Om du blir störd så prata i första hand med den som stör.

  • Förvara inte eldfarligt material som t.ex. bensin på balkongen. Kasta inte fimpar från balkongen.

 Grillning:

  • Använd i första hand föreningens grillplats. Får nyttjas mellan kl. 12-21. Lämna inget ät- eller brännbart kvar. Det skall vara tyst och städat senast kl. 22.00. Se särskilda anvisningar. Du som använder egen grill skall efter grillning avlägsna grillen från gården.

Fasaden:

 • Föreningen har ansvar för underhåll och skötsel av både fasad och balkonger. Därför är det inte tillåtet att fästa saker på fasaden såsom t ex. fasadfast belysning, spaljéer, eller att sätta upp parabolantenner.  Skriftlig ansökan måste lämnas till styrelsen om man önskar montera elkontakt på balkongen.

 Säkerhet:

  • Raketer eller annan typ av fyrverkeri får inte avskjutas från balkong eller föreningens mark.

  • Se till att balkongdörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.

  • Balkongen får inte användas till permanent förvaring av föremål som ej är relaterade till bruket av densamma. Exempel på detta kan t ex vara cyklar.

  Trappuppgångar :

  Trappuppgångar och utrymme utanför varje våning får inte under några omständigheter användas som förvaring av hushållssopor eller privata ägodelar. Detta med hänsyn till brandsäkerhetsreglerna  som vi måste efterleva. Det gäller nolltolerans angående sådana.

  Tvättstuga

 Föreningen har 6 stycken tvättstugor (2 per gård). Boknings-schema och särskilda ordningsregler finns anslagna i tvättstugan. Mattor får inte tvättas i föreningens tvättmaskiner.

Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer

  Cyklar förvaras på gården i cykelställ eller i källarutrymmen. Cyklar, mopeder, barnvagnar och rullatorer får under inga omständigheter förvaras i trapphusen eller i entréer med hänsyn till brandsäkerheten och framkomligheten.

Dörrar

Dörrar till källare och tvättstugor skall alltid vara låsta och portarna stängda.

Fåglar

 Matning av fåglar är förbjudet på föreningens mark.

 Gården

 Allmän hänsyn ska visas mellan medlemmar i sitt nyttjande av gården. Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut.

  Soprum för hushållssopor:

 • Soprummen vid varje trapphus har två kärl, en för kompost och en för brännbart. Soppåsarna ska vara väl förslutna för att undvika spill. 

 Källare

 I källare får förvaring av personliga tillhörigheter endast ske på avsedd plats. Inget brännbart eller explosivt material får förvaras i källare. Gångar skall av säkerhetsskäl vid brand och räddning hållas fria och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.

Parabolantenn

  Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad , balkongräcke eller föreningens mark.

 Husdjur

 Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och får inte heller rastas på föreningens mark. Undvik rastning på gatan runt byggnaden i det längsta. Ägaren ansvarar för att plocka upp efter husdjuren.

 Störningar

 Alla boende i fastigheterna är skyldiga att visa hänsyn och inte störa grannar med ljud, otrevligt bemötande eller hot. Detta gäller såväl i lägenheten som på gemensamma utrymmen. Tänkt på att det är lyhört i fastigheten, i synnerhet gäller detta via golvet ner till lägenheten under. Extra angeläget är att vi inte stör varandra med höga ljud mellan kl. 22-07.

 Får man ha fest?

 Självklart ska man få ha fest ibland. Informera och tala med grannarna om Du planerar en aktivitet som kan generera störande ljud. Be dem höra av sig om de blir störda. Tänk på att det är mycket lyhört i fastigheten. Ljud från balkonger och öppna fönster in mot gården får en förstärkande effekt. Visa hänsyn när det blir sent. Sänk musiken om Du blir ombedd. Medlem som har fest ansvarar också vid behov för städning av gemensamma utrymmen efteråt. Tänk också på att det inte är tillåtet att fimpa eller kasta ner fimpar på gården.

Om du blir störd.

I en flerfamiljsfastighet är det oundvikligt att man hör grannarna ibland. Om Du blir störd av din granne ska du i första hand kontakta denne och försöka lösa problemet. Enstaka störningar är inte en styrelsefråga. Upprepade störningar bör dokumenteras med datum och tid och karaktär gärna från flera medlemmar. Eventuella polisanmälningar och väktaringripanden måste dokumenteras. Det är mycket svårt att få en medlem vräkt om man inte har utförlig dokumentation. Det första styrelsen kan göra är att samtala med den störande grannen. Om detta inte hjälper kan man skicka ett brev med ”anmodan om rättelse” då fortsatt störning kan leda till avhysning. Som sista utväg kan styrelsen ansöka hos tingsrätt om uppsägning. Här krävs alltså bevis i form av noggrann dokumentation.

Andrahandsuthyrning

 Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens tillåtelse. Begäran om godkännande ska vara skriftlig och skälen för andrahandsuthyrning skall framgå. Vidare skall ansökan innehålla information om tidsperiod samt den tilltänkte andrahandshyresgästen.

  Förändringar i och underhåll av lägenheten

Bostadsrättsinnehavare är ansvariga för invändigt underhåll av lägenheten. I föreningens stadgar framgår vad som ingår i lägenheten och vad som ska underhållas. 

Våtutrymmen är särskilt känsliga då läckage och fuktskador är dyra att reparera och kan även påverka intilliggande lägenheter. Läckageskydd under diskmaskin och kyl/frys rekommenderas därför.

Viktigt att veta att hemförsäkring är obligatorisk och föreningen täcknar bostadsrättstillägg för alla sina medlemmar.

Parkering och biltrafik på gårdarna

Parkering är ej tillåten på gårdarna. Vid in- eller utflyttning eller om du anlitar hantverkare som har sin verkstad i bilen kan du begära ett tillfälligt parkeringstillstånd av föreningens vaktmästare. I övrigt gäller att biltrafik skall hållas till ett minimum. Endast parkering för i- och urlastning är tillåten. P-övervakning: Aimo Park, telefonnummer 0771 - 969 000.

 P-plats / garage

 Det är förbjudet att lämna motorvärmarsladden i stolpen utan att ha den kopplad till bilen. Föreningen förbehåller sig rätten att omhänderta lösa sladdar.

Renovering

 Vid renovering är det obligatoriskt att kontakta styrelsen i förväg. Renovering får ske mellan kl. 07 – 20.00 vardagar och kl. 09.00 – 20.00 helger. Medlemmar ansvarar för att allt skräp tas bort, både i trapphuset och utanför porten (även t ex sågspån). Visa hänsyn och förvarna dina grannar innan du börjar renovera.

 Rökning

Rökning kan uppfattas som mycket störande av dina grannar. Se till att röklukt ej kommer ut i trapp-huset. Visa hänsyn om du röker på balkongen eller utanför porten. Plocka upp fimpar och ”snuspåsar” då dessa bidrar till att området ser skräpigt ut.

 Skador / Fel

Skador/ Fel anmäls omedelbart till :

HSB MÄLARDALARNA                tfn: 010-303 27 00                     

SERVICECENTER

Felanmälan-Jour dygnet runt 

Felanmäl i första hand under ordinarie arbetstid, kl. 08.00-16.00