Har du kalla element och ventilation som låter?

25 oktober 2021 Vi på HSB Malmö har fått in en del felanmälningar som handlar om att elementen är kalla och att det kommer störande ljud från ventilationen. Här kan du läsa mer om hur värmesystemet fungerar samt vad du bör (och inte bör) göra om du upplever dessa problem.

Kalla element

Tänk på att det oftast inte är något fel när elementen är kalla.  Vi har undersökt inomhustemperaturen och kan se att temperaturen i lägenheterna håller sig inom de allmänna rekommendationerna. När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer går elementen ner i temperatur och känns kallare. Det betyder helt enkelt att värmesystemet inte behöver arbeta för att hålla din lägenhet varm. I föreningen har vi uppvärmd tilluft som hjälper elementen att värma lägenheterna.

Om utetemperaturen varierar kraftigt från en dag till en annan kan värmesystemet, som styrs av bland annat utetemperatur, ta lite tid på sig att anpassa sig. Tänk på att för varje grad vi ökar temperaturen i våra lägenheter ökar energiförbrukningen vilket bidrar till negativ klimatpåverkan.

Lufta inte dina element

Vi rekommenderar att du som boende inte luftar dina element själv. Om det är för många som gör detta samtidigt kan vattennivån i systemet sjunka, samt att det vatten som fylls på är kallare och kan få temperaturen att sjunka ytterligare. Sen finns det även risk för vattenskador, vilket vi givetvis vill undvika.

Läs mer om hur du mäter samt påverkar temperaturen i lägenheten

Störande ljud från ventilationen

Höga ljud från ventilationsdon i badrummet och köket kan göra livet i bostaden mindre bekvämt. Oljudet kan bero på olika orsaker. En vanlig orsak, i ett nybyggt hus som detta, är att det har samlats byggdamm i ventilationsdonen. 

Först och främst rekommenderar vi att du dammsuger ventilationsdonen alternativt torkar av med fuktig trasa. Om du efter detta fortfarande upplever ett störande ljud från ventilationen är du välkomman att lämna en felanmälan.

https://www.hsb.se/malmo/brf/Atleten/felanmalan/

Övriga frågor eller funderingar

Under årets stämma kom det upp en del frågor som vi på HSB Malmö kommer att besvara inom kort.

Om du har övriga frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta förvaltaren, men se gärna om du hittar svaret på din fråga här på hemsidan eller på HSB Malmös hemsida först. 

Förvaltaren nås lättast på atleten.forvaltningmalmo@hsb.se. Mejlen läses kontinuerligt och du får svar så snart som möjligt (vardag kl. 8-16). Kom ihåg att skriva ditt telefonnummer om du vill att förvaltaren ringer upp dig. 

Kan du inte mejla, ring HSB Malmös kundsupport på 010-442 30 00 (öppet vardag kl. 10-16, lunchstängt kl. 12-13) så lämnar de ett ärende till förvaltaren som därefter kontaktar dig.