Köpa ny taklampa?

02 mars 2019 Elsäkerhetsverket informerar om något som kan påverka oss alla när vi vill köpa ny taklampa. Från och med den 1 april 2019 gäller en ny typ av stickproppar och uttag för anslutning av taklampor i Sverige. Standarden som reglerar detta baseras på ett EU-direktiv med syftet att öka säkerheten samt underlätta handeln på europamarknaden.

Lång utfasningstid 

Det har pågått en 10 år lång utfasningsperiod sedan beslutet om den nya standarden fattades 2009. Den tar slut den 1 april 2019 då den gamla standarden för lampdon upphör att gälla. Den långa övergångsperioden har varit viktig för att ge branschen möjlighet till en smidig övergång. 

Den gemensamma standarden inom EU innebär att de stickproppar och uttag till taklampor som används idag kommer att sluta säljas. 

Planera för förnyelse 

De nya uttagen är CE-märkta och jordade. Stickpropparna är CE-märkta och antingen jordade eller dubbelisolerade. För dem som bor i ett hem med ojordade uttag är det god idé att planera för jordning i dialog med sitt elinstallationsföretag. 

Det här gäller vid installation av lampanslutningdon 

Du som utför elinstallationsarbeten berörs av den nya standarden beroende på vilken typ av anläggning (jordad eller inte) det rör sig om och om det är ett nytt utförande eller underhåll. 

  • DCL-uttag får aldrig installeras utan jord.
  • Nyinstallationer av uttag för taklampor ska göras med de nya DCL-donen.

I äldre anläggningar får trasiga uttag av den äldre ojordade modellen bytas ut till ett motsvarande uttag, så länge produkten finns kvar på marknaden.

Frågor och svar

Fråga: Varför kommer det nya regler om att vi ska byta uttag och kontakter till taklampor?

Svar: Genom att ha gemensamma lampdon i hela EU ökar säkerheten. Många länder har idag endast lösa ledare från taket som ska kopplas till en lampa.
Det blir också lättare för tillverkare och importörer att sälja säkra lampor. På sikt gynnar det dig som konsument med både högre säkerhet och lättare montering av lampor.

Fråga: Måste jag byta mina gamla uttag till taklamporna direkt när de nya reglerna börjar gälla den 1 april 2019? 

Svar: Nej, du byter uttag i din bostad när du har behov av det, till exempel om uttaget är slitet eller om du köper en ny lampa med det nya DCL-donet på. 

Fråga: Vem skall stå för kostnaden i bostadsrättslägenhet? 

Svar: Elen i lägenheten är bostadrättsinnehavarens ansvar. Inte föreningen. Med andra ord den som äger lägenheten skall betala.

Om du vill se elsäkerhetsverkets hela information om detta så tryck här