Information om värme och kalla element

11 oktober 2020 Christian Gräntz på Fastighetskontoret informerar om hur föreningens värmesystem fungerar.

Temperaturen i din bostad
Temperaturen i din bostad ska vara cirka 21 grader. Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kallar nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag. 

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten
När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

Så får du bra temperatur i din lägenhet
Möblera rätt: Ställ möbler en bit ifrån elementen och se till att gardinerna varken hänger ner över elementen eller elementens reglage. Varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Annars kan elementen stänga av sig, och det blir kallt i rummet. Om en gardin täcker reglaget uppfattar termostaten som om det är varmare hos dig än vad det är. Även då kan elementet stänga av sig.

Vädra korta stunder: Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.

Håll ventiler öppna: En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Vrid inte på ventilerna eller täpp till dem. Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.