Vilka typer av arbeten får man göra i sin bostadsrätt?

Bostadsrättslagen ändrades 2023-01-01 och det innebär en del förändringar i vad du som bostadsrättshavare får göra i din bostadsrätt.
Vissa saker måste du ha styrelsens tillstånd att genomföra.

Du har stor frihet som bostadsrättshavare att göra om i din lägenhet, även om du ju faktiskt inte äger din bostad utan bara har nyttjanderätt. Du är skyldig att hålla bostaden i gott skick och du får naturligtvis måla, tapetsera, lägga golv, byta vitvaror etc. för att fräscha upp och göra din bostadsrätt personlig, men vissa större arbeten kan kräva styrelsens tillstånd.

 

Enligt 7 § Bostadsrättslagen får du inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefattar

  1. ingrepp i bärande konstruktion.
  2. installation eller ändring av ledningar för el, avlopp, värme eller vatten.
  3. installation eller ändring av anordning för ventilation.
  4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet.

Detta betyder att du måste ha styrelsens skriftliga godkännande innan du påbörjar arbetet. Ansökningsblankett hittar du här
Styrelsen kan villkora sitt tillstånd genom att kräva att t.ex cerifierad personal används för att utföra arbetet, att en byggnadstekniskt kunnig person har lämnat sitt godkännande vid ingrepp i bärande delar etc.

Styrelsen får vägra att ge tillstånd till en åtgärd endast om den är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Är du missnöjd med styrelsens beslut kan du begära prövning i hyresnämnden.

Tänk på, att även om du fått tillstånd av styrelsen, kan det krävas bygglov eller bygganmälan av kommunen. Det är alltid bostadsrättshavens skyldighet att kontrollera detta.

Ansvarsfördelning efter ombyggnad

Läs noga igenom våra stadgar som reglerar ansvarsfördelningen mellan bostadsrättshavaren och föreningen. Vissa åtgärde du gör kan komma att flytta ansvaret från föreningen till dig. Om du t.ex. tar bort en radiator på en toalett och ersätter detta med en handukstork får du ansvaret för underhållet av handukstorken. Grundregeln är att föreningen svarar för underhållet av utrustning som föreningen försett lägenheten med.

Det kan tilläggas att styrelsen aldrig lämnar tillstånd för yttre förändringar av husens fasader.

Fråga först - bygg sedan!

Det är en bra början på ditt medlemskap i vår förening!