Vad gör vi boende?

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att vi ska bevara en bra boendemiljö och värna om vår gård och våra hus. Som medlem och boende i Brf Jacob har vi alla några enkla men viktiga åtaganden.

SKÖTSELPLAN FÖR FASTIGHETEN I BRF JACOB

ALLMÄNT

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att vi ska bevara en bra boendemiljö och värna om vår gård och våra hus. Som medlem och boende i Brf Jacob har vi alla några enkla men viktiga åtaganden. 

UTOMHUSMILJÖN

Gemensamma städdagar

Alla ska delta vid gemensamma städdagar av gården och gemensamma utrymmen samt för mindre underhåll och reparationer. Kan du inte den angivna dagen förväntas du göra en insats vid ett annat tillfälle.

Stuprören

Ett väldigt viktigt underhåll för fastighetens välbefinnande är att stuprören fungerar som det ska. Varje lägenhet är "faddrar" för några stuprör. Med det menas att man kontinuerligt ser till att lövsilarna är tömda och att det inte har blivit stopp eller annat problem med dem. Hur ofta som lövsilarna ska tömmas är beroende på väder och årstid.

Skötselansvar stuprören: 
Stuprören på Repslagaregatan (3 st) sköter lägenhet 6, 7 och 8. 
Stuprören på Repslagarehuset mot gården + rören på gårdshuset runt cykelstället (6 st) sköter lägenhet 5, 9 och 10. 
Övriga rör på gårdshuset + Jacob Nilshuset (4 st) sköter lägenhet 1, 2, 4 och 11 f
Rören på Jakob Nilsgatan (2 st) sköter lägenhet 3 och 12. 

Sopa gården

Att ha en välsopad gård har ingen betydelse för husets välbefinnande, däremot för oss boende. Alla vi boende har ett gemensamt ansvar och vi inte har ett system eller rutiner för allmän sopning utan vi hoppas att det räcker med oss boendes lust att fixa ute på gården. En grundlig städning görs på de två gemensamma städdagarna höst och vår.
Ett extra ansvar har lägenhet 5, 4, 8 och 10 

Blommor

Vi har blommor och växter både i jorden och i krukor. Inför gårdsstädningen på våren beslutas om inköp av nya växter. Blommorna måste vattnas. Alla har ett gemensamt ansvar över det som växer på gården. Bevattningsansvar har lägenhet 4, 5 och 6. 

Ogräs

Det växer mycket ogräs på gården under sommarsäsongen som måste bort. Alla behöver hjälpa till med en insats. Ett extra ansvar har lägenhet 1, 7 och 12.

Vildvinet och murgrönan

Vi har ett väldigt vackert vildvin som ger karaktär åt gården. Ett flertal experter har varit här och sagt att det inte är skadligt för huset. Däremot måste det hållas efter. Dels för att det inte ska skapa problem för oss boende, dels för att hålla efter så att det inte växer i hängrännorna på taket. Skötselansvar: Lägenhet 8 och 9 ser till att vildvinet blir klippt när och där det behövs. 

På muren växer en murgröna på vår gård. Den är gammal och sägs vara unik och behöver hållas efter så att den inte växer in i sophuset. På granngården (Teneriffahuset) växer det en murgröna. Den måste hållas efter så att den inte växer in till oss. Murgröna är inte alls bra för hus, då rötterna söker sig in mellan stenarna och förstör väggarna.  
Ansning av grannens murgröna och vår egen ligger som en punkt på städlistan under städdagarna.

Snöskottning

Det är ju oftast inte mycket till vinter här i Malmö, men i bland så ligger j trots allt gården vit. Den skyldighet vi har är att göra det framkomligt för sophämtningen, både på gården och utanför porten på Jakob Nilsgatan. Likaså att se till att det inte är is och halt där folk ska gå. Detta gäller även utanför på gatan både Jakob Nilsgatan och Repslagaregatan. Vi vill gärna ha en vit gård, men alla som kan och vill skottar där vi det behövs hållas snöfritt. Ett extra ansvar har lägenhet 5 och 9 

Sophantering

Vi har källsortering av sopor. Sortera matavfall, plast, kartong, papper, metall, ofärgat och färgat glas, hushållssopor och batterier separat. Anslag om de olika tömningstiderna finns uppsatta i sophuset. Har du extra mycket att slänga, kan du göra det i mån av plats vid tömningstillfället. Hjälp sophämtarna i sitt jobb genom att se till att cyklar eller annat inte står i vägen för dem. Källsortering gäller alla.

INOMHUSMILJÖN  

Källare

Källarstädningen sköter vi boende själva. Vi har alla ett ansvar att hålla rent utanför våra förråd och i de gemensamma gångarna. Städning i gemensamma utrymmen tillfaller alla i samband med de gemensamma städdagarna.Elcentralen och vaktmästarrummet. Städförrådet och gångar utanför tvättstugan och förråden. Reglercentralen

Trapphus

Vi har sedan starten 1992 skött trappstädningen själva i föreningen. Varje hus bestämmer själva sina städrutiner. Viktigt är att det sköts både för underhållet och för trivseln. Städningen är fördelad på de fyra trapphusen.

Ansvarsfördelning för städning av trappor och trapphus:

Jakob Nilsgatan med ingång från porten. Lägenhet 1, 2, 3 och 11.

Jakob Nilsgatan med ingång från gården lägenhet 4, 5 och 12.

Repslagaregatan med ingång från gården lägenhet 6 och 9.

Repslagaregatan med ingång från gatan lägenhet 7, 8 och 10. 

Tvättstugan

Utöver att du vid varje tvättillfälle sopar golvet och rengör maskinerna ansvarar du dessutom för under en (1) månad per år för en grundlig städning. Separata städinstruktioner finns anslagna i tvättstugan. Vi är tolv lägenheter. Lägenhet 1 städar i januari, lägenhet 2 städar i februari, lägenhet 3 städar i mars osv. 

ÖVRIGT I FASTIGHETSSKÖTSEL 

Sotare, OVK och avloppsspolning

Spisfläkt och ventilation (tilluft och frånluftskanaler) måste göras regelbundet. Föreningen har ansvar för underhållet av sotning, obligatorisk ventilations kontroll och avloppsspolningar. Detta görs med vissa intervall och du har skyldighet att hålla din lägenhet tillgänglig. Missar man det måste man själv stå för kostnaden vid återbesök.

Brandskydd

Enligt lagen om skydd mot olyckor har både föreningen och du som boende ett stort ansvar över brandskyddet. Läs mer på Räddningstjänsten syds hemsida. http://www.rsyd.se/foretag/systematiskt-brandskyddsarbete/ 

Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter

I våra stadgar finns det tydligt beskrivet under paragraferna 36 – 41 vilka rättigheter och skyldigheter vi som boende har i frågor som rör fastighetens underhåll och skötsel. Se till att läs dem och bli förtrogen med innehållet.

Dörrar och fönster

Alla har ett ansvar att inte dörrar och fönster står öppna i onödan. Ser du en öppen dörr eller öppet fönster som behöver stängas, så stäng.

UNDERHÅLLSPLAN

Det finns en väl utarbetad underhållsplan för det större övergripande underhållet av våra hus. Underhållsplanen beskriver det kommande behovet av underhåll som rör Brf Jacob. Styrelsen gör varje år en besiktning av fastigheten. Utifrån den och underhållsplanen bedömer styrelsen hur mycket som ska avsättas till fonden för yttre underhåll. Genomförandet av aktuellt underhåll tas löpande upp under styrelsemötena.