Badrum

Här följer information som det är viktigt att du som boende tar del av när det är tid att planera renovering av badrummet i din lägenhet.

När det gäller renoveringar i lägenheterna så står det i stadgarna vad som medlem får utföra och vad som kräver styrelsens tillstånd.

Medlem är skyldig att följa stadgarna och de anvisningar som är styrelsens krav för en godkänd och riktigt utförd renovering.

En renovering som kräver styrelsens tillstånd är enligt stadgarna att byta golvbrunn. Här skall ni inkomma med en skriftlig anmälan där ni ansöker om att byta ut brunnen samt en enkel skiss till styrelsen som visar hur badrummet ser ut idag och hur det kommer se ut efter renoveringen. För mer information se paragraf 41 i stadgarna.

Efter det får ni skriftligt svar från styrelsen på er anmälan.

Om ni trots detta känner er osäkra eller undrande tveka inte att kontakta styrelsen.

OBS! För boende med adress Vinstorpsvägen 24-34 och Pilgatan 1-7 gäller även följande efter relining av avloppsrör och stammar 2015. Om ni har den gamla gjutjärnsbrunnen kvar måste ni tillkalla Thubus System (tel 040-535951) efter certifierad rörläggare kapat bort den gamla brunnen. De behöver försegla kanten på röret innan rörläggaren kan ansluta en ny brunn. Detta måste den boende själv göra och bekosta. Be Thubus System om ett intyg om utförd tätning och överlämna det till styrelsen. Vid frågor angående detta ring 0704-106976.

För boende med adress Vinstorpsvägen 36-58 finns drift- och skötselinstruktioner här efter relining av avloppsrör och stammar 2020/2021.

Detta gäller vid badrumsrenovering


När ni renoverar ert badrum är ni skyldig att följa de normer och branschregler som gäller för säker vatteninstallation och rörarbeten skall utföras av certifierat företag.

Det är förbjudet att göra ingrepp på KV och VV vattenledningsrören i väggarna som innebär att det lödas eller skarvas på något annat sätt och döljs i väggarna. Allt som är fast installerat och dolt i golv, väggar eller tak och betjänar mer än en lägenhet är föreningens ansvar.

Medlem har ansvar för synliga rördragning och el-ledningar i lägenheten.

Endast dessa får ni ändra/dra om eller skarva utanför väggen. Har ni för avsikt att installera en handdukstork som är vattenburen och skall anslutas till befintliga radiatoranslutningar är det OK. Men radiatorn (elementet) får ej kastas bort då det är föreningens egendom. Den är ni skyldig är förvara i t.ex. källarförrådet för att kunna återmonteras om en ny ägare så önskar.

OBS! Alla installationer skall utföras av behöriga certifierade företag och ett separat intyg (ingen samlingsfaktura) skall insändas till Brf Magnolia efter installationen. Senast en vecka efter att arbetet är klart skall ni till föreningen inkomma med intyget. Det skall klart framgå vad som är utfört och till vem man utfört arbetet samt att företaget är certifierat för dessa arbeten.

Ett bra tips! Betala ej fakturan förrän ni fått intyget från företaget. Det sparar både tid och problem för er, då vissa inte har så bråttom med att utfärda intyget när full betalning har skett.

Försäkring

Ni som har bostadsrättstillägg/tilläggsförsäkring i hemförsäkringen för att försäkringen ska skydda er mot vattenskador i bostadsrättslägenhet kan säga upp den och därmed sänka er försäkringskostnad.

Brf Magnolia har beslutat att bekosta den delen av försäkringsskyddet för att samtliga lägenheten i föreningen (fr.o.m. 2008-09-01). Detta för att vid en eventuell skada bara arbeta mot ett försäkringsbolag som reglerar och fördelar kostnaderna mellan berörda parter.

OBS! Hemförsäkringen för övrigt lösöre behöver ni givetvis behålla.

Vid badrumsrenovering i badrum byggda innan 1982 rekommenderas asbestanalys innan renoveringen påbörjas. Läs mer här.

Har ni ytterligare frågor eller tycker något är oklart, ta kontakt med styrelsen före arbetet påbörjas på tel 0704-106976.

Till sist!

Informera era hantverkare före arbetet påbörjas att det är förbjudet att köra bil och släp på våra gångar. Se till att dom städar trappan efter sig då de har transporterat ner byggavfallet - vilket brukar innebära damm och spill. Ni har yttersta ansvaret för att det blir städat i trappan.