Fastighetens historia

BRF Munken huserar i en över hundra år gammal fastighet i centrala Malmö. I närområden hittar man mysiga kaféer, prisbelönta restauranger, Malmös opera och en kort promenad bort ligger Malmös två stora parker - Pildammsparken och Slottsparken.

Historia
Fastigheten Munken 4 uppfördes 1913, lagom till Baltiska utställningen som ägde rum i Malmö 1914. Åren som ledde upp till utställningen, vilken var en stor nationell händelse, genomlevde något av en byggboom då bland annat paradgatan Fersens väg anlades.

Marken som fastigheten står på har tidigare, ända tillbaka till 1400-talet, upplåtits som mark för allmänna ändamål. Området kallas Rådmansvången eller Magistratsvången genom åren. Ordet "vång" är ett provinsiellt uttryck som avser ett gärde eller inhängnad mark, och återfinns i flera av Malmös stadsdelar.

Byggherre
Tomten, tillsammans med flera angränsande tomter, som fastigheten står på uppläts 1908 till handlaren August Möller. Befintliga byggnader revs och de hus som idag tillsammans utgör kvarteret Munken började byggas 1910. Möller var en av Malmös rikaste vid tidpunkten och lät bygga och sedan förvalta flera fastigheter i staden. Möller var själv bosatt i det som idag är BRF Munken.

Arkitekt
Vid flertalet tillfällen anlitade August Möller arkitekten August Stoltz, bland annat till de övriga adresserna på samma sida Klostergatan som BRF Munken ligger i. Stoltz skulle senare bli stadsarkitekt och har ritat ett antal byggnader som står kvar än idag runt om i Malmö. Läs mer om August Stoltz här.

Malmö stad köper fastigheten
1977 köper Malmö stad loss fastigheten och marken den står på och ombildar lägenheterna till hyresrätter inom allmännyttan. I samband med detta installerades hissar på Klostergatan 2 och Rådmansgatan 7, uppgångar som tidigare inte haft denna bekvämlighet. Man installerade även ny ventilation, samt nytt vatten- och avloppsnät i byggnaden.

Ombildande till bostadsrätter
...

Fler dokument
För den som är intresserad kan fler dokument och bilder på ritningar, ombyggnationer och liknande hittas hos Malmö stad på Stadbyggnadskontoret i deras digitala arkiv.