Handdukstork och VVC

Detta är den längre versionen av informationen gällande legionella, VVC-läckage och handdukstorkar. Den kortare har delats ut i samtliga brevlådor. Denna information riktar sig till boende i brf Musköten och berör samtliga. Vi kommer inom kort att genomföra en entreprenad som kräver tillgång till samtliga era lägenheter.

Bakgrund och tidigare åtgärder:

Sedan en tid tillbaka har vi brottats med förhöjda värden av legionella och även om värdena har gått ner, har vi ännu inte riktigt kommit i mål. För att komma till rätta med detta, har vi haft en maskin stående som doserar ut salt i varmvattnet. Detta ska hjälpa till att lösgöra biofilmen i vattenrören och därmed ta bort grogrunden för legionella. Den dödar inte legionellabakterier, utan gör det svårare för bakterierna att få fäste och överleva. Utöver detta har vi även höjt temperaturen på varmvattnet en aning, samt kör en extra höjning natten mellan söndag och måndag i ett par timmar. 

Det ingår i styrelsens ansvar att vidta åtgärder för att minimera förekomsten av legionella. Eftersom de åtgärder som hittills gjorts inte varit tillräckliga, innebär det att vi måste gå vidare med fler åtgärder i kampen mot förhöjda värden av legionella.

Lite om VVC:

I våra hus har vi varmvattencirkulation (VVC) som innebär en ständig cirkulation av varmvattnet. Detta gör att du får varmt vatten i din blandare ganska omgående, istället för att behöva vänta 30-60 sekunder innan värmen kommer. Vi styr temperaturen på det vatten som går ut från undercentralen och mäter temperaturen på det vatten som kommer tillbaka i VVC´n.

Var är problemet?

Legionella är en bakterie som har sin tillväxt i temperaturer mellan 20-45 grader C. Det innebär att vi aldrig riskerar legionella i kallvattnet, utan bara i varmvattnet. Såsom det är nu i föreningen ligger VVC-temperaturen för lågt. Den ska vara 50 grader eller över. Och om vi höjer temperaturen ytterligare på varmvattnet, riskerar vi alla att skålla oss, vilket inte är en bra lösning. Man kan leka med tanken att öka flödet i VVC´n, cirkulera mer vatten och därmed få en högre returtemperatur. Det är redan gjort, till bristningsgränsen för vad våra rör klarar av och är anledningen till att vi har återkommande läckage på våra VVC-rör.

Grundproblemet vi har är att varmvattnet tappar för mycket värme och därmed får vi för låga temperaturer. Detta sker genom värmeavgivning i rören, handdukstorkarna och även överläckage* i blandare.

*=överläckage innebär att blandaren läcker över kallvatten till varmvatten / VVC i stängt läge. Hur du kontrollerar detta finns på vår hemsida under “Renovering och underhåll”

Vi har försökt att åtgärda för låga returtemperaturer, genom att förändra förutsättningarna för det varmvatten vi skickar ut, men det har tyvärr inte varit tillräckligt. Nu måste vi angripa problemet från andra hållet, dvs hur behåller vi temperaturen - hur minskar vi värmeavgivningen?

Vårt arbete

I kampen mot legionella har vi varit i kontakt med flera (oberoende av varandra) entreprenörer och de är eniga i att källan till att vi inte får upp rätt temperaturer är de handdukstorkar som är kopplade på VVC. Att installera handdukstorkar på VVC är något som inte längre är godkänt och föreningen har sedan ett antal år tillbaka förbjudit att dessa återansluts i samband med badrumsrenovering.

Åtgärder

I detta arbete har vi haft kontakt med BRB Tech som hjälpt oss att se över vår anläggning och identifiera brister, som vi kan åtgärda. Vi har fått en handlingsplan för hur vi bör angripa problemet och vi kommer som en första etapp göra tre åtgärder, varav två påverkar dig som boende. Skulle detta inte vara tillräckligt, kommer vi att fortsätta enligt den plan som finns och arbeta vidare med svagheter i vår anläggning.

Entreprenaden som vi upphandlar

I detta nu har det gått ut ett förfrågningsunderlag till ett antal entreprenörer och innehåller tre åtgärder. Entreprenören kommer att få i uppdrag att:

  • Koppla bort och/eller* demontera samtliga handdukstorkar på VVC.
  • Kontrollera alla blandare i föreningen mot överläckage
  • Dessa två åtgärder kommer att innebära att du som boende behöver lämna tillträde till din lägenhet enligt ök. Om det skulle visa sig att din blandare har ett överläckage blir du skyldig att på egen bekostnad byta ut din blandare.
  • Byta ut ett antal rör och övergångar i undercentralen som leder till strypningar i flödet.

*=vill du ha kvar din gamla handdukstork, efter att den är bortkopplad går det bra.

Vad står föreningen resp. bostadsrättshavaren för?

  • Föreningen står för att koppla bort alla handdukstorkar som värms upp av VVC´n. I de fall där det saknas annan uppvärmningskälla kommer föreningen att bekosta både handdukstork och installation av en ny elektrisk handdukstork.
  • I de fall där annan uppvärmningskälla finns (element, elektrisk handdukstork eller golvvärme) kommer ingen ersättning att ges.
  • Föreningen står för undersökningen av alla blandare, men utbytet av defekta blandare ombesörjer den enskilde på valfritt sätt och står för kostnaden för detta. Efter att detta är gjort ska utbytet styrkas till styrelsen genom exempelvis en fakturakopia.
  • Eventuella extrakostnader den enskilde bostadsrättshavaren är ansvarig för, genom att t.ex inte lämna tillträde till lägenheten på avtalad tid eller på annat sätt förhindra eller fördyra arbetet, kommer att debiteras bostadsrättshavaren.

Föreningens, alltså allas vårt, intresse i detta är att:

  1. Bli av med legionella.
  2. Upprätthålla rätt temperaturer på vår VVC.
  3. Minska antalet läckage genom att kunna sänka flödet/trycket i våra ledningar.
  4. Alla badrum har en värmekälla, detta för att ventilationen ska fungera som tänkt och att husen ska må bra.