Historia

Bostadsrättsföreningen Odlaren, som stod färdigbyggd 1954, är rest på det tidigare koloniområdet med samma namn.

Det inledande stycket i Mary Anderssons dokumentärroman Sorgenfri (1979) lyder: "Östra Farmvägen ligger tyst och öde. Två kvinnor kommer ut från Hollyvood, sneddar raskt över gårdsplanen, går förbi renhållningsverkets bostäder och slår in på vägen genom det stora koloniområdet Odlaren. De går tätt tryckta till varandra och stretar mot den iskalla blåsten."

Koloniområdet anlades 1912.

I Malmö etablerades de första kolonilotterna under 1890-talet. Några decennier senare hade stadens invånarantal passerat 100 000 och därmed mer än fördubblats. Medan befolkningen trängdes samman i hälsovådliga kvarter längtade man bort från larmet, bakgårdarna och stenkolsröken.

Bildgalleri
    Nybyggda Odlaren, 1950-tal. Påhlssons, nuvarande Pågens, huserar i lokalen på Bodekullsgången.
    Nobelvägen 101–103 ca 1954. Bortsett från ursprungliga färgbutiken, och nuvarande hyresgästen Total El, har affärslokalen på 101 bl a inhyst Erikssons Trafikskola.
    Nobeltorget sent 1950-tal eller tidigt 1960-tal. Påhlssons svart-gul-randiga brödbil passerar korsningen Nobelvägen/Amiralsgatan.
    Nobeltorget 1930- eller 1940-tal. Ännu står trädallén, som fälls 1957, kvar. Brf Odlaren är inte byggd.
    Korsningen Spånehusvägen/Nobelvägen 1957. Grannföreningen Lundagård pryds, precis som Odlaren, med prickbalkonger.
    Abbekåsgatan 1974. Bilvägen leder ut till Nobelvägen.
    Abbekåsgatan 8, 1974.