Ny avgift för andrahandsuthyrning

23 januari 2017 Styrelsen har beslutat att föreningen ska ta ut en avgift för andrahandsuthyrning.

 

Föreningens nya stadgar och ny lagstiftning gör det enklare att hyra ut din lägenhet i andra hand. Det innebär ett merarbete för styrelsen vilken gör att det numera finns en rätt att ta ut en administrativ avgift för detta.

 

Styrelsen har nu i januari beslutat att ta ut denna avgift (gäller alla nya andrahandsuthyrningar från och med den 16 januari 2017). Det innebär att du som hyr ut din lägenhet i andra hand måste, som tidigare, få det godkänt av styrelsen. När styrelsen godkänt uthyrningen tas en administrativ avgift ut månadsvis under den period som du hyr ut lägenheten.

 

Avgiften är på ett helår 10 procent av ett prisbasbelopp, som för närvarande är 44 800 kronor. Det innebär att den administrativa avgiften för att hyra ut en lägenhet i andra hand under 2017 är 373 kronor per månad.

 

I samband med de nya avgiften införs också nya rutiner för andrahandsuthyrning som innebär att man måste ansöka om tillstånd via en blankett (finns att ladda ner här under). Ansökan lämnas till styrelsen och ska bifogas med en kopia av hyresavtalet med hyresgästen. Därefter ges ett skriftligt svar på ansökan.