Termostaten – så funkar dom

25 november 2010 Dina element är nu utrustade med en termostat. I korthet ger termostaten två fördelar jämfört med den gamla ratten. För det första kan du bättre reglera temperaturen i dina rum och för det andra så sparar föreningen förhoppningsvis in pengar på uppvärmningen.

En termostat skiljer sig från den ventil du haft tidigare genom att den håller den temperatur som den är inställd på. När rummet har nått den temperatur som termostaten är inställd på så stängs elementet av och kan därför kännas kall. När temperaturen gått ned så att uppvärmning krävs släpper termostaten igenom värme igen.

På så sätt utnyttjas tillfälliga värmekällor som till exempel att solen lyser in, att många personer vistas i rummet eller att spisen är påslagen, för att bara nämna några. Med den gamla ratten så blev lägenheten för varm i dessa situationer och många öppnade kanske ett fönster för att få ner temperaturen.

Termostaten stänger nu istället av elementet så att temperaturen fortsätter att vara behaglig.

Det hela är mycket enkelt. Vrid termostaten till ett läge som du tror passar dig. Upplever du att det blir för kallt så ökar du lite på ratten och om du tycker rummet är för varmt så minskar du.

Du behöver bara göra en mindre förändringar på ratten. Avståndet mellan prickarna på termostaten motsvarar cirka en grad i rummet och sänker du från 3:an till 2:an motsvarar detta cirka fyra grader i rummet. Elementet kommer då att vara kallt tills rumstemperaturen har sjunkit fyra grader och värmen går på igen.

Tänk på att det finns en tröghet i systemet, din radiator blir inte omedelbart varm eller kall när du vrider på ratten. Det kan ta några dagar av finjustering tills du hittat det läge som du tycker passar dig. Du kan mycket väl ha olika inställning på ratten i olika rum - i sovrummet kan det till exempel vara skönt att ha det lite svalare.

När du väl hittat en behaglig temperatur så ser termostaten till att denna temperatur bibehålls.

 

OBS:
Blockera inte elementet med tjocka gardiner eller möbler då det kan göra att termostaten inte fungerar. Överhuvudtaget är det dumt att placera möbler direkt framför ett element eftersom luft behöver strömma förbi elementet - annars finns risken att uppvärmningen i rummet blir sämre.