Kondens på fönster - inget konstigt!

14 februari 2024 Våra fönster är energieffektiva fönster där kondens kan uppträda naturligt under vissa omständigheter. Så har det varit ända sedan det första tillträdet och så kommer det alltid att vara.

Våra fönster är energieffektiva, dvs välisolerade. Detta medför att det under vissa omständigheter kan bildas kondens på fönstren. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

Vanligast är att kondens bildas i/på den yttre kassetten, den man öppnar för att rengöra fönstren på utsidan. Detta är fullt normalt och inget att vara orolig för. Kassetten är ventilerad och dränerad så det är ingen fara. Viktigt är att man rengör kassetten i samband med fönsterputs, tex i samband med "vår-putsen". (då ser man också dräneringshålen i plåten nedtill) Fönstren är konstruerade för att klara denna kondens varför det inte finns fog för oro.

Varför kondens bildas kan bero på en hel mängd olika faktorer. Välisolerade fönster släpper tex inte igenom speciellt mycket värme till yttre glas, varför det yttre glaset ibland blir kallare än utomhusluften. Även tex placeringen i huskroppen påverkar, likaså väder och vind. Det är således fullt naturligt att du kanske har kondens på ditt fönster men inte grannen under/ovan/bredvid/mittemot/snett tvärsöver eller på andra sidan området. Inget konstigt.

Det kan även under vissa omständigheter bildas kondens på insidan av fönstret. Detta är dock inte lika vanligt och oftast förknippat med att tex radiatorer är övertäckta eller blockerade. Även vädring kan generera kondens på insidan.

Således är kondens naturligt förekommande på våra typer av fönster och ingenting underligt och ingenting fel.

MVH

/Styrelsen