Barnvagnar i trapphusen

03 januari 2024 Förvaltningen har noterat att det finns de som förvarar sina barnvagnar i trapphusen, och vi skulle vilja ta tillfället i akt att informera om varför detta inte är tillåtet och vilka konsekvenser det kan få.

Varför är det inte tillåtet att förvara barnvagnar i trapphusen?

Säkerhet: Trapphusen utgör en viktig del av byggnadens evakueringsvägar i händelse av en nödsituation. Att blockera dessa utrymmen med stora barnvagnar kan hindra eller fördröja evakueringen, vilket utgör en potentiell säkerhetsrisk för alla boende.

Brandsäkerhet: Förvaring av barnvagnar i trapphusen kan öka risken för brand och försvåra brandbekämpningsinsatser. Barnvagnar är otroligt lättantändliga och vid brand kan dessa frånge gifitg svart rök som är mycket hälsoskadligt. 

Renhållning: Trapphusen är också gemensamma utrymmen som används av alla boende. Förvaring av barnvagnar kan leda till trångt och oprydligt gemensamhetsutrymmen samt skapa en olägenhet för övriga boende. Barnvagnarna innebär också ett hinder för våra lokalvårdare som underhåller våra fina trapphus. 

Vilka åtgärder kan vidtas om barnvagnar står kvar i trapphusen?

För att upprätthålla en säker och trivsam boendemiljö ber vi er med barnvagnar att vänligen undvika att förvara dessa i trapphusen. Istället uppmanar vi er att använda de utrymmen som är avsedda för förvaring av barnvagnar, elller att man har dessa i sitt förråd eller inne i ens lägenhet. Skulle förvaltningen notera att det finns barnvagnar som står i trapphusen kommer dessa att flyttas.