Nyhetsbrev, Välkommen hem till HSB brf Sockerpärlan

21 maj 2024
 

VÄLKOMMEN HEM TILL HSB BRF SOCKERPÄRLAN
VIKTIGT ATT VETA OM DIN NYA BOSTAD
Äntligen kan jag och mina kollegor på HSB Malmö hälsa dig välkommen till ditt nya hem i HSB brf Sockerpärlan! Det är vi på HSB Malmö som förvaltar föreningen och vi ska göra vårt yttersta för att du ska trivas här med oss. Här är några enkla, men viktiga, tips som underlättar för dig.


MITT HSB
Mitt HSB är platsen där du får en överblick av ditt medlemskap och din bostad. Som medlem och boende i HSB har du automatiskt ett användarkonto. Logga in via "logga in"-knappen uppe i högra hörnet, med BankID eller lösenord.

Observera: Eftersom detta är en nyproducerad brf ska du göra en eventuell felanmälan via brf-hemsidan och inte via Mitt HSB. Läs mer nedan.

GARANTIÄRENDE OCH FELANMÄLAN
Om något är trasigt eller inte fungerar som det ska i din lägenhet eller i fastigheten är det viktigt att du anmäler detta så att felet kan åtgärdas. Fel som inte är av större betydelse ska åtgärdas senast i samband med garantibesiktningen och större fel ska åtgärdas snarast. Här kan du läsa mer om hur besiktningar och garantier fungerar.

Du anmäler garantiärende samt felanmäler genom att fylla i formuläret på den här sidan.

Kom ihåg att du ansvarar för en del av underhållet i din lägenhet enligt stadgarna.

AVIER
Månadsavgiften betalas i förskott. Den första avgiftsavin har du fått men fortsättningsvis kommer de kvartalsvis. Du får automatiskt dina avier till din e-postadress (eller i Kivra om du har detta sedan tidigare). De finns även på Mitt HSB. Du kan även välja andra digitala alternativ, läs mer här.

Här hittar du vanliga frågor och svar, till exempel vad pantsättning- och överlåtelseavgift är för något.

EL OCH VATTEN
Föreningen har IMD (en förkortning av Individuell Mätning och Debitering). Det innebär att förbrukningen av el samt varm- och kallvatten mäts i varje lägenhet. Du som boende betalar alltså för din egen förbrukning och kostnaden kommer på avgiftsavin.

Läs mer om hur IMD fungerar här.

MEDLEMSKAPETS FÖRDELAR
Som medlem är du en del av Sveriges största boendeaktör, som ger dig många fördelar. Du får bland annat rabatt på hemförsäkring, gratis simskola och juridisk rådgivning. Dessutom får du vår uppskattade tidning Hemma i HSB som innehåller inspiration och kunskap om det goda boendet.

Om du inte redan bosparar, rekommenderar vi dig att börja. Det ger dig (eller dina barn eller barnbarn) förtur till våra nybyggda bostadsrätter och 25 000 hyreslägenheter över hela Sverige.

Läs mer om medlemskapets fördelar här.

SÅ KAN DU PÅVERKA DITT BOENDE
Har du åsikter om din förening? Det fina med en bostadsrätt är att du har många möjligheter att påverka ditt boende.

Bostadsrätt är en boendeform där du tillsammans med dina grannar äger hela huset. Det du köper är inte lägenheten i sig utan en andel i föreningen och rätten att bo i din lägenhet.

Föreningen styrs av dig och dina grannar och det är ni som utser en styrelse, som har ansvar för det löpande arbetet. En välskött förening påverkar fastigheten och i sin tur din bostadsrätts värde. Att engagera sig i styrelsen, eller på andra sätt i föreningen, kan alltså generera både hög trivsel och ekonomiska fördelar.

Artikel: Så kan du påverka ditt boende.

VÄLKOMSTMÖTE I OKTOBER
Jag och mina kollegor kommer att bjuda in till ett välkomstmöte i början av oktober, så håll utkik i inkorgen. Då berättar vi bland annat mer om hur en bostadsrättsförening fungerar. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor.
FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR?
Vi uppdaterar även föreningens hemsida med allt som rör boendet, besök hsb.se/malmo/sockerparlan. Dessutom finns vanliga frågor och svar på HSB Malmös hemsida.

Om du inte hittar det du söker är du alltid välkommen att mejla förvaltarna på sockerparlan.forvaltningmalmo@hsb.se.

Avslutningsvis vill jag, dina förvaltare och alla andra kollegor på HSB Malmö önska dig lycka till med din nya lägenhet. Hoppas du ska trivas riktigt bra!


Bästa hälsningar,

Lisa Renntun
Ordförande i HSB brf Sockerpärlan
HSB Malmö

VAD INNEBÄR DET ATT BO I EN BOSTADSRÄTT?

Det finns några viktiga saker att veta när man bor i en bostadsrättsförening. Kika gärna på en kort film, där vi förklarar vad det innebär att bo i bostadsrätt.