HSB:s historia

Hyresgästernas Sparkasse och Byggnadsförening (HSB) bildades 1923 av Hyresgästföreningen i Stockholm.

HSB och det goda boendet växer fram

Vi har under årens lopp varit föregångare när det gäller att utveckla boendet. Sopnedkastet blev en populär HSB-uppfinning.

Men vi var också först med att utveckla tvättstugor, badrum och funktionella kök. När Per-Albin Hansson började tala om det svenska folkhemmet var HSB redan i färd med att bygga det.

När HSB bildades 1923 av Hyresgästföreningen i Stockholm var syftet att bygga och förvalta bra och prisvärda bostäder för medlemmarna.

När pionjärerna skulle bygga det första HSB-huset hade de inte råd att köpa tegel. Men arkitekten Sven Wallander förbarmade sig över dem och löste ut teglet som skulle användas, från Värtahamnen i Stockholm. Sven Wallander blev snabbt den starke ledaren i den organisation som växte till en folkrörelse. Huset blev klart 1924 och stod på Skånegatan på Södermalm i Stockholm.

HSB blev snabbt en stor byggkoncern. En viktig drivkraft var att bygga och förvalta bra bostäder med låga boendekostnader. Men kvalitet, omsorg och trivsel var också visionen för boendet. På 30-talet började HSB bygga ytsnåla och effektiva bostäder som skulle vara funktionella och passa familjernas alla behov. I stället för att bygga ett rum och kök valdes effektiva planlösningar med litet kök, matrum, badrum och sovrum på samma yta. Varmvatten blev snabbt standard, kylskåp och hiss likaså.

På senare tid har ekologi och långsiktig hållbarhet blivit vägledande för det goda boendet. Sopnedkasten har avskaffats och ersatts med sopsortering och kompostering. Solbyn i Lund, Tusenskönan i Västerås, Understenshöjden i Stockholmsförorten Björhagen och Kullön i Vaxholm är nya exempel på det moderna och hållbara HSB.