Granssamverkan

14 februari 2018 Genom en god tillsyn, exempelvis grannsamverkan kan både brottsobjektets utsatthet och motivationen att göra brottet minska avsevärt. Det blir mer och mer populärt att samarbeta. Med en aktiv grannsamverkan informerar vi varandra om händelser och håller koll i vårt närområde. Bra lås på dörrar och fönster förlänger angreppstiden vilket också ökar upptäcktsrisken och motivationen kan avta. Inbrottslamr som upptäcker inbrottet och Ctidsförkortar själva genomsökningen. Komplettera med Märk-DNA som kan göra dina saker sårbara för polis.

Grannar mot brott

Ett effektivt nätverk där Länsförsäkringar Skåne med dig, Malmö stad och polisen jobbar för ett tryggt och säkert boende. 
Att grannar samverkar har visat sig påverka brottslighetetn i positv riktning. BRÅ (Brottsförebygande rådet) gjorde en undersökning 2008 där man kunde påvisa att områden där man aktivt jobbade med grannsamverkan minskade inbrotten med upp till 25%. 

Hur går grannsamverkan till? 
Startskottet har gått ! Vi arbetar tillsammans och håller utkik åt varandra och oss själva. Åker man bort på semester vet grannen till höger och vänster om det och vi håller koll på din lägenhet. Vem som hör hemma här och vem som inte gör det. 

Bostaden
Övergår vi sedan till själva låsningen av din bostad så försök bedöma de svaga punkterna  och lägg kraften där. kanske ett brytskydd på altandörren. Målsättnignen är att de inte ska kunna komma in med någon form av brytverktyg. Komplettera dörren med ett låsbart handtag med nyckel på insidan. Fönster mot baksidan kan förses med förnsterlås. De förlänger angreppstiden och minimerar flyktvägar vilket är stressande för tjuven. Ytterdörren ska helst ha ett så kallat hemmasäkert bortatryggt lås. Det innebär att ni kan säkra vredet på insidan då lägenheten står tom. Investera gärna i ett stöldskyddsskåp, välj ett som har både har bra inbrottskskydd och är brandsäkert. 

Vad gäller inbrottslarmet så är det viktigaste att man får ett så tidigt larm som möjligt så även där är det viktigt att tänka som tjuven. Komplettera gärna med en utvädig siren. 

Märk-dna
Ett pånyttfött verktyg som ökat de senaste åren är Märk-dna. Det finns tre stycken godkända leverantörer där alla ha en internationell databas där poilisen kan göra sökningar. med andra ord, dina saker är sökbara i hela världen. Du kan läsa mer om märk-dna här: (https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Stold-och-inbrott/Bostadsinbrott/Mark-dna/ )

Har du några frågor eller funderingar kring grannsamverkan  - hör gärna av dig till någon av oss i styrelsen.

Med vänlig hälsning,

Carl
Enebacksvägen 18.