Nu byter vi stadgar till HSB normalstadgar 2023

02 juni 2023 Enligt lag måste alla bostadsrättsföreningar ha stadgar och vår bostadsrättsförening använder sig av HSB normalstadgar. Det är nämligen viktigt att alla medlemmar känner sig trygga med att det finns genomarbetade stadgar – och nu är det dags för att uppdatera dem. Här kan du läsa mer om vad stadgar är för något, varför vi byter och hur processen går till.

Vad är stadgar? 

En bostadsrättsförening får inte skötas hur som helst. Föreningen måste enligt lag ha egna stadgar, som enkelt kan kallas för föreningens spelregler. De reglerar bland annat vilket ansvar föreningen, respektive du som bostadsrättshavare, har när det gäller underhåll och reparationer. 

 

Varför byter vi stadgar? 

Den främsta anledningen till att vi ändrar våra stadgar är att de behöver anpassas till aktuell lagstiftning.  Dessutom har språket och strukturen uppdaterats, så att det blir enklare att hitta rätt. 

 

Vilka är ändringarna? 

Den senaste stadgeversionen heter HSB normalstadgar 2023 för bostadsrättsföreningar. Kortfattat kan de mest centrala ändringarna sammanfattas på följande sätt: 

  • Ändringar i § 37 beträffande vilka ändringar bostadsrättshavaren får göra i lägenheten och när styrelsens tillstånd behöver hämtas. Därutöver ges en bostadsrättshavare som är missnöjd över styrelsens beslut möjlighet att begära att hyresnämnden prövar frågan.   
  • Regleringen i § 36 kring avhjälpande av brist i lägenheten utökas till att även omfatta situationer då en bostadsrättshavare utför en åtgärd i strid med § 37. 
  • Ytterligare en förverkandegrund införs i § 44 gällande situationen då en bostadsrättshavare utan behövligt tillstånd utfört en åtgärd för vilken tillstånd krävs enligt § 37. 
  • Ändringar i bland annat. § 13 och § 29 som syftar till att göra årsredovisningen mer lättbegriplig och göra det lättare för enskilda att utifrån årsredovisningen bilda sig en uppfattning om föreningens ekonomiska ställning 

 

Hur går bytet till? 

Vi i styrelsen tar fram förslag på de nya stadgarna och det är stämman som beslutar om att anta dem.

Om samtliga röstberättigade medlemmar i brf:en deltar på stämman och röstar för beslutet räcker det med en stämma. Om enhällighet inte kan uppnås, men förslaget ändå får mer än hälften av rösterna vid stämman, behöver vi i styrelsen kalla till en ny stämma. Där ska medlemmarna på nytt besluta om att anta de nya stadgarna. På den andra stämman krävs det att två tredjedelar av de röstande röstberättigade medlemmarna röstar för förslaget.

När de nya stadgarna är antagna ska de registreras, därefter publicerar vi dem på vår hemsida.