På hsb.se använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen - till exempel lokalt innehåll - ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används och genom att klicka på acceptera kan ditt regionala val sparas till nästa besök.         Om cookies

Vår webbplats hsb.se innehåller cookies. Cookies eller kakor är ett litet fotavtryck du lämnar efter dig när du besökt en sajt. Den består av en liten textfil, som lagras i din dator/webbläsare och används normalt för att förbättra användarupplevelsen för dig som besökare, exempelvis genom kortare nedladdningstider och tillgång till vissa funktioner anpassade efter dina tidigare val.

Så säger lagen
Enligt Lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om:

  • att webbplatsen innehåller cookies
  • vad cookies används till


Besökaren ska också samtycka till att cookies används.

Cookies på hsb.se
Cookies på hsb.se används för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare. Cookies gör så att vi kan anpassa webbplatsen efter dina val.

Det finns två kategorier av cookies, beständig (permanent) cookie och tillfällig (session) cookie.

  • Beständig – Sparas i din webbläsare tills du väljer att ta bort den. Används till exempel för inställningar som du fyllt i på hsb.se, i syfte att förbättra din användarupplevelse.
  • Tillfällig  Lagras tillfälligt i datorns minne under tiden du besöker en webbsida. Försvinner när du stänger din webbläsare.


Både beständiga och tillfälliga cookies används för besöksstatistik och i vårt arbete att förbättra webbplatsen.

Att undvika cookies
Du kan ställa in din webbläsare, så att du kan surfa anonymt och inte lämna några spår efter dig. Inställningarna skiljer sig åt beroende på vilken webbläsare du har. I webbläsaren kan du också radera tidigare lagrade cookies. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Om du väljer att inte acceptera cookies, finns det vissa delar av hsb.se som du inte kommer att kunna använda.

Läs gärna mer om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats.

Stäng
Välkommen till HSB

GDPR för bostadsrättsföreningar

EU:s nya dataskyddsförordning (även kallad GDPR) ska tillämpas i EU och kommer att gälla som lag i Sverige från och med den 25 maj 2018. GDPR ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL). Det kommer även en ny svensk dataskyddslag som kompletterar reglerna i GDPR.

ATT SKYDDA INDIVIDEN

Vi lever idag i en värld med en otroligt snabb teknikutveckling där digitalisering har givit oss ökade möjligheter att spara, dela med oss av och sprida personuppgifter. Med dessa möjligheter har det vuxit fram ett behov av att strama upp reglerna för hur företag och andra organisationer får hantera personuppgifter.

Det primära syftet med GDPR är att skydda individers personliga integritet. Det ska alltid vara tryggt att lämna ifrån sig sina personuppgifter och GDPR innebär därför en skärpning av hur personuppgifter får hanteras. Detta innebär i praktiken att vi måste förändra vårt sätt att hantera personuppgifter jämfört med tidigare.

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGENS ANSVAR

En vanlig bostadsrättsförening hanterar personuppgifter i flera olika sammanhang. Det kan till exempel röra sig om uppgifter om nuvarande och tidigare medlemmar, andra boende i föreningen och om styrelseledamöter. Bostadsrättsföreningen är så kallad ”personuppgiftsansvarig” för dessa personuppgifter och måste följa GDPR.

Att säkerställa att verksamheten i bostadsrättsföreningen följer GDPR kan upplevas som en krånglig och svår uppgift. HSB som medlemsorganisation arbetar därför hårt för att vara ett tryggt stöd i föreningens eget arbete. HSB värnar om att skydda allas vår personliga integritet och de tjänster som HSB erbjuder ska självklart ha en god regelefterlevnad.

Även om det är viktigt att känna till att sanktioner kan följa för de organisationer som inte efterlever GDPR så kommer det att ta tid för alla organisationer – stora som små – att fullt ut anpassa sin verksamhet efter regelverket. Det viktigaste är att ni förtroendevalda i bostadsrättsföreningen kan visa att ni har påbörjat arbetet med regelefterlevnad av GDPR och har en plan framåt.

Vid behov, kontakta din HSB-förening för stöd i detta arbete.