Energieffektiviseringsstudie vår 2015

25 februari 2015 Under våren kommer vi med stöd från Gunnar Karlsen och Energimyndigheten genomföra en noggrann energikartläggning av en av våra byggnader. Det ska leda till en rapport med förslag på renoverings-/underhållsåtgärder som ska sammanlagt halvera energiförbrukningen på ett kostnadseffektivt sätt. Vi hoppas på alla eras stöd när det kommer till t.ex. boeendenkät eller utplacering av mätutrustning i några få lägenheter. Här kan ni läsa mer om studien när den pågår...sidan uppdateras under resans gång.

(senast uppdaterad 2015-03-30)

Uppdateringar:

- Slutrapporten för studien är nu inskickat till Energimyndigheten och så fort den är godkänd kommer vi att lägga upp den på hemsidan!

- Tack alla ni som deltog i enkäten. Vi fick runt 100 svar.

 

- Den 12 februari är GK på plats och genomför mätningar på Lövgatan 2.

 

- Nu hamnar också snart information om en boendeenkät i era brevlådor. Vi hoppas på stort respons! Helst i elektronisk form! Tack på förhand för er medverkan!

 

Info:

 

Vi har fått 150 000 kronor i stöd från Energimyndigheten för att genomföra en energieffektiviseringsstudie av en av våra fem byggnader. Finansieringen kommer från BeBo (Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus) programmet "Rekorderlig renovering". Det finns mer information på BeBos hemsida:

 

www.bebostad.se

 

Finansieringen vi har fått är till första steget inom den såkallade BeBo-processen där man genomför en noggran kartläggning av byggnadens nuvarande energiförbrukning och av alla olika system (ventilation, uppvärmning, byggnadskonstruktion osv.). Sedan kommer olika åtgärdsförslag för energirenovering läggas fram som ska sammanlagt leda till en halvering av dagens energiförbrukning på ett kostnadseffektivt sätt.

 

Detta kommer att sammanställas i en rapport som vi måste redovisa för energimyndigheten.

 

Vilka av dessa åtgärder vi sedan genomför är helt upp till oss men studien och rapporten kommer att vara mycket bra underlag för planering av framtida renoveringar och underhåll!

 

Vi har nu anlitat Gunnar Karlsen Sverige AB (www.gk.se) och under uppstartsmötet (vecka 5) valt Lövgatan 2 som byggnad för energieffektiviseringsstudien. Under de närmaste veckorna kommer alltså GKs medarbetare springa runt en del i området och mäta.

 

Vi är även mycket beroende av er medverkan i studien så det blir bra resultat:

 

  • Det kommer att genomföras en boendeenkät där vi hoppas på bra respons från er sida!
  • I några utvalda lägenheter på Lövgatan 2 (ca. 5 stycken) kommer mätnignar genomföras eller utrustning för t.ex. temperaturloggning placeras. Dessa kommer väljas ut så det blir en representativ urval för hela byggnaden och vi kommer höra med de berörda medlemmar var och en för sig. Vi hoppas även här att ni hjälper till att vi får ut det mesta ur studien!

 

Har ni frågor eller funderingar kan ni gärna maila till expeditionen@enerbacken.com eller höra av er direkt till Stefan Heyne (stefan@enerbacken.com) som håller i projektet från styrelsens sida.