Ordningsregler

Ordningsregler fastställda av styrelsen 2022-05-23 och finns för att alla ska trivas och känna trygghet i HSB brf Ostronet.

Felanmälan: Riksbyggen Dag & Natt, tel 0771-860 860.

Störande reparationer: Borrning, spikning etc. som sker i lägenheter, förråd och lokaler ska vara avslutade vardagar kl. 19.00, lördagar kl. 16.00. På sön- och helgdagar bör det inte förekomma några störande reparationer.

Tvättstugor: Du bokar din tvättid vid den bokningstavla som finns utanför varje tvättstuga. Följ de anvisningar som finns i tvättstugan. Du är skyldig att se till att tvättstugan är städad och att tvättmaskinerna, torktumlare och torkfläkt är rengjorda när du har tvättat färdigt.Följ de tvättider som står på bokningstavlan.

Mattpiskning: Ska ske vid de mattpiskställningar som finns på gårdsområdet. (detta gäller även skakning av filtar)

Sophantering:

-        Matavfall, vänstra dörren, väl emballerat i bruna i påsar i de bruna kärlen.
-     Källsortering, well/papper/plast/tidningar/glas/metall i dörren till höger.
-     Restavfall utom farligt avfall och elektronik läggs i sopnedkastluckorna på containern.
-        Övrigt avfall lämnas till återvinningsplatser enligt kommunens anvisningar.

Husdjur: Hundar och katter får inte vara lösspringande utan uppsikt inom området. Rastning får endast ske om PÅSE medförs och inte i anslutning till lekplatsen.

För att inneha orm och andra reptiler och spindlar krävs särskilt tillstånd från kommunens Miljö- och hälsoskyddsnämnd. Det är viktigt att inte olägenheter och/eller oro uppstår för dina grannar.

Bostadsohyra: Vid upptäckt av skadedjur (insekter, råttor m.m.) anmäl detta snarast till förvaltaren.

Matning av fåglar: Enligt Skövde Kommuns Miljö- och hälsoskyddsnämnds hälsovårdsstadga är det inte tillåtet att mata fåglar i anslutning till bostäder då det kan medföra sanitära olägenheter.

Garage: Högst en omgång däck per bil får förvaras vid varje garageplats. Tänk på brandrisken. Garagen är inga förråd.

Parkeringsplats: Är endast avsedda att hyras ut till personbilar. Egna personbilar ska parkeras på förhyrda parkeringsplatser eller i garage. Utanför entréer är det endast tillåtet att parkera för av- och pålastning. Vår innegård måste vara framkomlig för ambulans och brandkår.

Gästparkering: Vi har endast ett fåtal gästparkeringar och dessa är till för våra gäster och inga andra.

Gemensamma källarutrymmen: Får inte användas för förvaring av möbler, lådor, trasiga cyklar och annat material. Källardörrarna ska alltid hållas låsta för att obehöriga inte ska få tillgång till dessa utrymmen. Kontrollera alltid att dörren går i lås när du lämnar källaren.

Entréer: Portarna är låsta 20.00-06.00. Barnvagnar bör inte förvaras i trapphusen (besökande undantagna). Rullatorer får ställas i trapphus hopvikta. Belysningen tänds automatiskt med ytterbelysningen. Egna planteringar utanför entréer får förekomma efter samråd med fastighetsskötare.

Föreningslokal: Kan lånas av medlemmar kostnadsfritt. Kontakta förvaltaren. Städning ska ske av den som lånar lokalen. Tillställningar bör måndag-torsdag vara avslutade senast 22.00 och fredag-lördag senast 24.00.

Övernattningsrum: Finns att hyra förmånligt av medlemmar. Kontakta förvaltaren om du vill hyra den.

Bastu: I anslutning till föreningslokalen finns det en bastu, som får lånas kostnadsfritt av medlemmar i brf Ostronet.Bokning på lista utanför bastun alternativt genom förvaltaren. Bastun får användas samtliga dagar i veckan mellan kl.06.00-22.00. Du som lånar bastun är ansvarig för att den är avstängd och tömd på saker samt städad när du lämnar bastun.

Störande verksamhet: Med tanke på övriga boende i huset ska normal hänsyn tas vad gäller höga ljud från radio, TV, tvättmaskiner m.m. Med normal hänsyn menas att dina grannar ska få ostörd tid mellan kl. 23.00–06.00.

Vatten och elförbrukning: Tänk på att vatten och el idag är en stor kostnad i vårt boende. Vi har en gemensam mätning av detta och det är angeläget att inte förbruka detta i onödan. Håll släckt i rum där ni inte vistas för stunden och tänk på att datorer, TV och annan elektronisk utrustning drar mycket ström även i vilolägen. Fel som droppande kranar och läckande toaletter bör åtgärdas med det snaraste.

Balkonger: Mattor, kläder m.m. får inte hängas över balkongräcken. Blomlådor får inte placeras utanför räcket. Tänk på att hålla rent på balkongen så inte något kommer över till grannen. Egen håltagning i vägg, golv eller tak är inte tillåten.

Grillning på balkong: Det är inte tillåtet att använda kol- eller gasgrill p.g.a. eld- och explosionsrisk. Föreningen har en grillplats som medlemmar får utnyttja.

Cyklar: Får endast förvaras i cykelställ eller i cykelförråd samt i ditt eget förråd. Förvaring av cyklar i entréer är förbjudet. Cyklarna skall vara i brukbart skick, vi vill inte ha skrot i källaren. Föreningen kommer årligen ta bort cyklar som inte används eller helt saknar ägare, allt för att ge plats åt de cyklar som finns i källaren.

Parkering av husvagn: Husvagn, husbil eller dylikt får tillfälligt parkeras vid sophuset eller längs muren vid Lars Olofs gata 3. Detta måste ske i samråd med förvaltaren, för att få ett P-tillstånd, tänk på att inte hindra framkomligheten på gårdsplanen.

 

REGLER FÖR RENOVERING AV LÄGENHETERNA
Vid byte av spiskåpa/spisfläkt: Endast spiskåpa utan motor och med forceringsspjäll får monteras, kåpan måste ha justeringsbart grundflöde och forceringsflöde, det är inte tillåtet att montera in motorfläkt eller kolfilterfläkt.

Frånluftningskanaler: Kanaler och don får inte byggas igen eller monteras bort. Detta måste tas i beaktning när man t.ex. kaklar eller bygger ner innertaket.

Vid byte av innerdörrar: Måste man tillse att en luftspringa i över- eller nederkant finns i innerdörrarna så att luftströmmen kan passera obehindrat mellan rummen.

Bad- och duschrum: 
Anmäl till styrelsen så besiktning och kontroll av golvbrunn för ett eventuellt byte kan utföras.

Huvudsäkring för lägenheterna: Finns längst ner i trapphusen eller i källargången direkt innanför dörren till respektive trapphus.

Avstängningskranar för vatten och värme: Finns i källargångarna, det kan vara svårt att finna rätt kran. Fråga förvaltaren om ni är osäkra.

Följ renoveringstiderna! Dessa finns att läsa i föreningens ordningsregler.