Välkommen till Brf Borgmästaren

På den här sidan har styrelsen samlat ett antal punkter som är viktiga att känna till för er som bor i föreningen. Vår förhoppning är att vårt boende och livsmiljö ska präglas av hänsyn och respekt för varandra. 

Ta gärna några minuter och läs igenom informationen.

Inledning
Bostadsrättsföreningen Borgmästaren är en förening som består av femton kedjehus utmed Södra Vägen och tolv radhus utmed General Ericsons väg. Husen ligger i ett kvarter som finns med i kommunens kulturmiljöprogram. De är byggda 1968 och speglar 1960-talets senare del och karaktäriseras av modernistiska rad- och kedjehus i ett plan eller med suterräng.

Husen på General Ericsons väg är suterrängradhus i två plan med balkong och altan i västerläge samt en uteplats åt öster. Husen på Södra Vägen är enplans kedjehus med altan i söderläge.

Information från styrelsen till föreningens medlemmar
Styrelsen har valt att all information i föreningen ska ske via Mitt HSB och föreningens hemsida.  Styrelsen aviserar via Mitt HSB att det finns information att läsa på föreningens hemsida. Medlemmarna aviseras via e-post.

Det är därför viktigt att vara upplagd med en e-postadress och att man vill ha notifiering från Mitt HSB. Informationsbladen finns arkiverade på hemsidan under huvudrubriken Information. Där finns länkar till informationsbladen upplagda per år. Här finns en länk till lathunden som visar hur man lägger in e-postadress och notifiering i Mitt HSB. Lägga in uppgifter i Mitt HSB

Fastighetsförsäkring med kollektiv bostadsrättsförsäkring

Föreningen har från och med 2020-01-01 tecknat fastighetsförsäkring genom HSB Nordvästra Götalands gemensamma försäkringsupphandling i samarbete med försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners.

Försäkringen är tecknad i Länsförsäkringar Skaraborg med försäkringsnummer 6028307. I försäkringen ingår en kollektiv bostadsrättsförsäkring för alla bostadsrättslägenheter. Självrisken är 1000 kronor efter eventuella åldersavdrag.

Betalning av månadsavgiften

Bankgiroblanketter för betalning av månadsavgiften kommer från HSB för ett kvartal i taget. Avgiften ska vara betald senast sista vardagen i varje månad. Månadsavgiften betalas i förskott.

 

Hyra ut i andra hand

Uthyrning i andra hand kan ske efter att skriftligt godkännande från styrelsen Tillstånd ges för en kortare period max ett år, därefter måste tillståndet omprövas. Om bostadsrätten är pantsatt måste ett medgivande av kreditgivaren (banken) inhämtas.

Tänk på att det är du som ägare av bostadsrätten som har ansvaret mot föreningen.

Nycklar och lås

I föreningen har vissa fastigheter satt in egna lås medan vissa fastigheter har kvar föreningens låssystem. Det är viktigt att ta reda på vad som gäller i den aktuella bostadsrätten.

 

Om det finns eget lås i bostadsrätten så ansvarar bostadsrättsinnehavaren för sitt eget lås vad gäller extranycklar mm. Om fastigheten har kvar föreningens låssystem och någon behöver beställa extra nycklar ska kontakt tas med föreningens ordförande.

 

Det finns ingen huvudnyckel att tillgå.

 

TV och bredband

Föreningen har ett avtal med Tele2 som gäller det digitala grundutbudet för TV. Var och en kan sedan via Tele2 köpa till de tilläggstjänster i form av fler kanaler eller bredband som varje hushåll har behov av.

 

Några fastigheter har anslutit sig till fiber via extern leverantör. Föreningen har inget med denna leverantör att göra utan det är respektive bostadsrättsinnehavare som har tecknat avtal.

 

Garage och gemensamma parkeringsplatser.

Till kedjehusen på Södra Vägen finns garage i anslutning till fastigheten. Till radhusen på General Ericsons väg finns det ett garage till varje fastighet i gemensam garagebyggnad nära Gröna Vägen.

 

Under 2022 installerade föreningen laddstationer för samtliga hushåll. På Södra Vägen finns laddstationerna monterade utanför varje garage. För de boende på General Ericsons väg finns det laddstationer i gemensamhetsgaragen. Laddstationerna på General Ericsons väg administreras av Assemblin. Det krävs ett månadsabonnemang och en startavgift för att kunna använda laddstationerna. Kontakta föreningens ordförande för mer information om priser mm.

 

Parkeringsplatserna vid garagen är en kombinerad besöksparkering och parkeringsplats för de boende i Borgmästaren

 

Viss tid är det parkeringsförbud på grund av sophämtning. Se anslag på förrådsvägg och soprumsvägg. Detta parkeringsförbud skall respekteras och följas.

 

Förvaring i gemensamhetsgarage 

När det gäller förvaring i gemensamhetsgaragen på General Ericsons väg så gäller särskilda regler. Läs mer om detta i dokumentet som finns här. Klicka på länken. Förvaring i gemensamhetsgaragen

 

Brandskydd i lägenheten 

Det är viktigt att ha ett bra brandskydd i lägenheten. Här finns en sammanställning på vad som kan vara bra att tänka på när det gäller brandskydd. Klicka på länken. Brandskydd i lägenheten

 

HSB:s snöröjning på garageplan och trottoarer

HSB sköter snöröjning på föreningens garageplan, parkeringsplatser och trottoarer. HSB:s personal ska ha möjlighet att komma fram med sina maskiner för att kunna snöröja och halkbekämpa. Det är viktigt att inga bilar hindrar HSB från att utföra snöröjningen.

 

Förrådsutrymmen

I anslutning till garagebyggnaden på General Ericsons väg har föreningen ett förråd där det finns en del verktyg som alla kan låna under en kortare period. Vid lån av verktyg så ska var och en skriva vilket/vilka verktyg som lånats i liggare som finns i förrådet. Tänk även på att göra rent verktygen innan de ställs tillbaka i förrådet.

 

Var och en ansvarar för att batterier är fulladdade efter användning av de elektriska verktygen.

 

Sopor och återvinning

Föreningen har ett soprum i anslutning till garagen på General Ericsons väg. Soprummet är endast till för hushållssopor och ska hållas låst. Varje bostadsrättsinnehavare har nyckel till soprummet.

 

Matavfall sorteras för sig i bruna tunnor och övriga hushållssopor sorteras i gröna tunnor.

Tömning sker veckovis, de dagar som tömning sker är det parkeringsförbud på garageplanen på grund av att bilen som tömmer soporna ska ha möjlighet att köra in och vända på garageplanen.

Anslag om tider och tömningsdagar finns uppsatta på förråds- och soprumsvägg.

 

Övrigt avfall kastas i den återvinningsstation som ligger utmed Gröna Vägen i anslutning till busshållplatsen. Där går det att slänga glas, metall, tidningar, plast och mindre förpackningar. Det finns även en behållare för batterier.

 

Elektroniska apparater transporteras av bostadsrättsinnehavare till kommunens miljö och återvinningsanläggning Risängen. Trädgårdsavfall ska också köras till återvinningsstation. På hösten brukar föreningen under cirka en vecka ställa upp en container där man kan kasta trädgårdsavfall.

 

Det är absolut förbjudet att slänga trädgårdsavfall i de gröna tunnorna!

 

Skötsel av grönytor

Föreningens har stora fina grönytor mellan kedjehusen och radhusen. Var och en sköter sina egna ytor som ligger i anslutning till fastigheten vad gäller gräsklippning och övrig skötsel av rabatter och eventuella träd. Den stora gräsytan klipps av HSB:s fastighetsservice. Det är viktigt att denna yta är fri när HSB ska klippa ytorna.

 

HSB sköter de stora ytorna och för att även underhålla de mindre ytorna så har varje fastighet ett ansvarsområde som ska skötas under perioden maj-september. Ett arbetsschema med ansvarsområden kommer finnas här på hemsidan under perioden.

 

Vem ska underhålla bostadsrätten?

När det gäller underhåll av bostadsrätten så har föreningen ett visst ansvar och den enskilde bostadsrättsinnehavaren har också ett ansvar för att bostadsrätten ska vara i ett bra skick. I broschyren nedan finns det en sammanställning över vad som är föreningens ansvar och vad som ligger på respektive bostadsrättsinnehavare när det gäller underhåll av bostadsrätten. 

Här finns en länk till broschyren Vem ska underhålla bostadsrätten?

Anmälan till styrelse vid förändring av hus

Varje bostadsrättsinnehavare är skyldig att i god tid anmäla till föreningens styrelse om någon förändring ska göras i lägenheten som faller in under § 37 i föreningens stadgar. Stadgarna finns under rubriken Föreningen ovan.

Denna anmälan ska göras på särskild blankett som lämnas till föreningens ordförande. Styrelsen beslutar sedan om ändringen får utföras.  Här finns blanketten.

Byte av golvbrunnar

Under våren 2014 relinades samtliga avlopp. Om ni ska göra någon förändring på avloppen, exempelvis byte av golvbrunnar så är det viktigt att följa de instruktioner som är utlämnade till samtliga bostäder i samband med reliningen. Om någon saknar instruktionen så finns den här.  Prolineinstruktioner

OBS! När det gäller byte av golvbrunn i toaletten på Södra Vägen så gäller särskilda instruktioner. Här finns ett antal bilder på hur det går till att byta golvbrunn. Instruktioner byte av golvbrunn Södra Vägen.

Byggnation av utomhusrum

För eventuell byggnation av utomhusrum har styrelsen följande riktlinjer:

Godkännande för utbyggnad måste erhållas av styrelsen. Färgsättning av utomhus rum ska följa den färgsättning som byggnaden har i övrigt. Godkännande måste även inhämtas av grannar som kan komma att beröras av utbyggnaden.

Bygglov måste inhämtas om utbyggnaden ska byggas in, kostnaden för detta bekostas av bostadsrättsinnehavaren. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att erhålla bygglov.

Framtida underhållsansvar för utbyggnaden kommer att vara bostadsrättsinnehavarens och inte föreningens. Detta gäller även i en förlängning när bostadsrätten säljs vidare till ny ägare så tar den nya ägaren över ansvaret för underhållet.

Hantverkarformuläret mall för anlitande av hantverkare

Använd skriftliga avtal vid hantverkstjänster för att minska risken för meningsskiljaktigheter. Det menar Konsumentverket, Sveriges Byggindustrier och Villaägarnas Riksförbund. Tvister mellan hantverkare och konsumenter är tyvärr vanliga. Det visar statistik från kommunernas konsumentvägledningar och utredningar Konsumentverket har genomfört. 

I många fall inleds hantverksarbeten utan att konsumenten och hantverkaren har en gemensam bild av vad som ska göras. Det gör att risken för tvist är stor. Trots det saknas ofta skriftliga avtal som reglerar vad som ska göras, hur lång tid det ska ta och vad det ska kosta.

Hantverkarformuläret är en avtalsmall som hjälper både konsumenter och hantverkare till ett bra avtal som gör arbetet lättare och som kraftigt minskar risken för problem. Bakom formuläret står Konsumentverket, Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier. Du hittar hantverkarformuläret här; Hantverkarformuläret 

Tänk på dina grannar

Som innehavare av bostadsrätten är du ansvarig för alla som tillhör hushållet samt även för besökande till bostadsrätten. Om ni ska ha en fest med många besökare kan det vara bra att meddela grannarna i förväg. Tänk på att hög musik kan vara störande för andra än de som lyssnar på den.

Om ni vet att ni råkat störa någon finns det ett enkelt sätt att ställa saker och ting tillrätta – be om ursäkt! Genom att kontakta de grannar som blivit störda och prata igenom problemet så skapas samtidigt en bra relation grannar emellan.

HSB juristservice har gett ut informationsblad som informerar om vad som gäller vid eventuella störningar. Informationsbladet hittar du här.

Spel och lek

Mellan huskropparna finns föreningens stora öppna gräsyta som är tillgänglig för alla. Några viktiga punkter som föreningens styrelse vill informera om är att

 

• Gräsytor hålls rena från leksaker när leken är avslutad.

• Leksaker plockas bort från lekplatsen när vintern kommer.

• Bollspel sker under ordnade former, utan risk för fönster, träd och blommor.

• Studsmattor skall vara väl förankrade för såväl barnens som omgivningens säkerhet.

• Studsmattorna ska dessutom vara placerade inom det område där respektive
  bostadsrättshavare sköter gräsklippningen.

 

Tvätthall

Vår förening har möjlighet att använda den tvätthall som tillhör bostadsrättsföreningen Vallsängen som finns vid Gröna Vägen 44 C mot servicehemmet/vårdcentralen. 

Tvätten är tillgänglig året runt. Kontakt tas med Vallsängens vicevärdskontor under kontorstid.
Mer information finns här.

Besiktningar

Utvändig besiktning av fastigheterna sker en gång per år, nödvändiga reparationer/justeringar görs utifrån upprättat protokoll.

Matning av fåglar

Matning av småfåglar i anslutning till fastigheterna på ett sådant sätt att frö och dylikt hamnar på marken är inte tillåtet. Ej heller att mata kråkfåglar och fiskmåsar. Detta på grund att det drar till sig råttor och möss. Föreningen har haft stora problem med detta tidigare. 

Skotta bort snö i anslutning till träpartier.
För att undvika rötskador så är det viktigt att varje bostadsrättsinnehavare i så stor omfattning som möjligt skottar bort snö som ligger i anslutning till träpartier på fastigheterna

Årsstämma
Föreningens årsstämma genomförs normalt en gång per år i april eller maj månad.
 

Med vänliga hälsningar
Styrelsen för Brf Borgmästaren