Möte med gruppen Grannsamverkan

22 november 2017 Det är i dagarna 14 år sedan arbetet med “Grannsamverkan” startade i vår förening. Nuvarande vice ordförande Stig Johansson var då på ett uppstartsmöte som polisen arrangerade i november 2003. Första steget i föreningen var att ta fram några intresserade som ville ta på sig att vara kontaktpersoner. Ett antal personer visade intresse, men under de senaste åren så är det framförallt Henry Stålnacke på General Ericsons väg och Billy Ivarsson på Södra Vägen som aktivt jobbar med frågan.

Polisen och kommunen har nyligen haft en sammankomst för kontaktpersoner där de haft en genomgång och bland annat presenterat utvecklingsplaner framöver.Här kommer ett kort sammandrag av vad som redovisades på mötet. 

När det gäller statistik och lägesbild över inbrott inom Skövde kommun så är det i dagsläget mest inbrott i Skultorp, Hentorp, Billingssluttningen och Ryd. Oftast är det ligor som kommer från andra länder och som har folk som först är ute i området och rekognoserar och kartlägger vilka hus som är intressanta, de är oftast gående eller cyklister. Sedan kommer de som gör själva inbrottet och det sker ofta i sovrum. Där slår man in fönstret med en sten och tar sig in. Att de väljer sovrummet beror på att det oftast saknas larm i det rummet. Det man tar är guld, kontanter och gammalsilver. Ibland ta de också skor som de sedan kan använda på nästa inbrottsplats. 

När det gäller mer vanekriminella som utför inbrott skiljer det sig i vad de tar (exempelvis sprit, mat, elektriska prylar) och de stökar oftast till mycket mer än vad ligorna gör. Så håll ögon öppna på okända personer som rör sig i området och gå ut och fråga vad de söker efter om ni ser några som ni misstänker. Det kan avskräcka att någon sett dem. Hjälp polisen om du sett något, skriv upp så du kommer ihåg, ring och meddela 11414. 

Därefter tog Ewa Degerhult över och berättade om arbetsgruppens arbete. En ny sms-applikation är framtagen och även en Facebook grupp. Mer information om detta kommer att skickas ut till kontaktpersonerna.

När det gäller framtiden berättade Lennart Degerhult att det nu genomförs utbildningar av nya Grannsamverkangrupper i tre steg. Den första gruppen i Stöpen är nu klar och var med på mötet. Lennart Degerhult berättade också att de haft ett informationsmöte om att starta Grannsamverkan i Timmersdala nyligen med 100 personer närvarande. 

Det kommer också att bli ett nystartmöte för Grannsamverkan i slutet av januari och målet är att det kommer att bli flera nya grupper under nästa år. Om någon har några frågor eller funderingar runt grannsamverkan så ta gärna en kontakt med antingen Henry Stålnacke eller Billy Ivarsson.